En hobby att bevara ett minne

Skurup Artikeln publicerades

Scrapbooking handlar om att dokumentera och bevara minnesvärda händelser för eftervärlden. YA har träffat två kvinnor som lägger ner en hel del tid och pengar för att skapa en särskild inramning till just deras specifika minnen.

Ett foto, en text, ett pappersark, färger, knappar, spetsar eller gamla delar av leksaksbilar. Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan använda när man "scrappar". För tio år sedan kom Carina Schembri i kontakt med scrapbooking av en slump när hon satt och surfade runt på nätet. Hon fastnade direkt och har fortsatt att "scrappa" sedan dess.

– Scrapbooking handlar om att bevara minnet av en händelse. Det är min hobby och jag "scrappar" flera gånger i veckan. Jag gör bland annat layouter, kort och gezzotavlor.

Carina Schembri och väninnan Helene Larsson beskriver scrapbooking som en vidareutveckling av traditionella fotoalbum eller collage. Ofta utgår man från ett foto som klistras upp på ett pappersark. Därefter dekorerar man arket med olika attribut och färger för att få en unik och särskild inramning till varje minne. Arken kan sedan samlas i ett album, så att man kan ta fram och titta på dem själv eller visa för andra.

– När jag har gjort något nytt sätter jag upp det på en tavellist där hemma. Allt som jag har gjort sparar jag i album eller i mitt kombinerade scraprum/syrum. Jag visar gärna upp det för andra, det är ungefär som om någon annan visar upp sina rabatter eller vad de har stickat, säger Helene Larsson.

Även Carina Schembri har ett scraprum. Det blir ett ganska stort lager med olika detaljer, efter att man har hållit på med scrapbooking ett tag. Det finns allt ifrån burkar och förpackningar med knappar av olika färger till spetsar, pennor, stämplar, mallar och fästprodukter som lim och självhäftande prickar. Man kan även använda olika slags maskiner till stansning av bokstäver eller mönster. Carina Schembri och Helene Larsson vill inte säga exakt hur mycket pengar de lägger på scrapbooking, men säger att det handlar om flera tusen kronor på ett år.

– Man kan i princip göra av med hur mycket pengar som helst, men det behöver verkligen inte bli så dyrt. Mycket går att hitta på loppis, säger Carina Schembri.

– Scrapbooking handlar mycket om återvinning också. Man kan använda kartongen från ett flingpaket, det finns fina blad på kesoförpackningen som man kan klippa ut eller så kan man använda stenar, blad och annat från naturen. Det är även utmärkt att använda delar av gamla leksaksbilar eller klockor, säger Helene Larsson.

För fyra år sedan började Carina Schembri anordna heldagar för scrapbooking-intresserade. Kvinnor från hela Skåne har deltagit på hennes träffar.

– Vi träffas och "scrappar" tillsammans under en dag. Man tar med sig sina egna skapelser och en del av det material som man arbetar med. Mycket tid går åt till att titta på andras alster och idéer. Vi brukar även ha demonstrationer av nya produkter och tekniker. Fördelen med träffarna är också att man kan låna maskiner, stämplar och annat av varandra, säger Carina Schembri.

– Vi pratar en hel del om annat också, det är lite som nutidens syjunta, säger Helene Larsson och skrattar.

Den 9 oktober ska Skurups Scrapbooking Team ha möte i Folkets park i Skurup. Alla som vill är välkomna att anmäla sig. Carina Schembri säger vem som helst kan "scrappa".

– Man behöver inte ha gjort det innan. Ett foto, papper, klister och en bra sax är i princip allt som krävs från början. På träffarna kan man alltid låna eller köpa material eller maskiner.

Går det att beskriva den typiska "scrapparen"?
– Ja, det är kreativa människor med spring i själen istället för i benen. Det är pysslare som ständigt måste ha något att göra, säger Carina Schembri entusiastiskt.