Ensamkommande som ljugit om sin ålder ska polisanmälas

Skurup Artikeln publicerades
Lars Nyström (SD)
Foto: Mark Hanlon
Lars Nyström (SD)

På senaste kommunfullmäktige fick Sverigedemokraterna, med stöd av Moderaterna och Skurupspartiet, gehör för sin motion om att polisanmäla ensamkommande som ljugit om sin ålder och därmed felaktigt fått bidrag. ”Det är en viktig markering, vi vill inte att någon får bidrag på oriktiga grunder”, säger SD:s Lars Nyström.

Det har gått ett drygt år sedan Sverigedemokraterna lämnade in sin motion till kommunfullmäktige om att alla ensamkommande barn som ljugit om sin ålder ska polisanmälas för bidragsbrott.

– Under perioden från hösten 2013 till och med november 2017 tog Skurup emot 108 ensamkommande, av dem är 69 fall avslutade, 39 är fortfarande skrivna i kommunen och av dem har 4 blivit uppräknade i ålder (15 blev uppräknade totalt, redsamn). Det är ju ganska många tycker jag, säger Lars Nyström.

Det är Rättsmedicinalverket som gör åldersbedömningarna av de unga. Och någon anmälan om bidragsbrott har ännu inte gjorts i dessa fall.

På det senaste kommunfullmäktige så togs alltså motionen upp och förutom Sverigedemokraterna röstade även Moderaterna och Skurupspartiet, för motionen. Övriga partier röstade emot förslaget.

– Det blev en intressant debatt, eller inte så mycket debatt egentligen för de rödgröna vill inte svara på varför de inte vill att bidragsfusk ska polisanmälas, säger Lars Nyström.

Lagen om bidragsbrott säger att den som med uppsåt lämnar oriktiga uppgifter för att få ut pengar ska dömas till böter eller fängelse i upp till två år.

Vad innebär det nu att er motion röstades igenom?

– Nu förväntar vi oss att det görs en polisanmälan i de här fallen. Vi i Sverigedemokraterna vill ha hårdare straff och vi förutsätter att alla typer av bidragsfusk polisanmäls. Ett sådant brott innebär ju faktiskt att man stjäl från kommunen, säger Lars Nyström.