Ett liv som doftar av fisk, rök och hav

Skurup Artikeln publicerades

Röken väller ut och skymmer sikten när Per Persson ska ta ut de alldeles nyrökta, ljumma räkorna som har varit i ugnen i ett par timmar. Mellan 300 och 400 kilo ål, makrill, lax, fjäll­röding, sill, sik och räkor passerar rök­ugnarna på Mossby fiskeria varje vecka under de intensiva sommarmånaderna.

– Jag röker allt själv. Det brukar bli fyra till sex ugnar om dagen. När det är som mest att göra börjar jag vid tre på morgonen och håller på hela dagen, säger Per Persson, som äger Mossby fiskeria.

I femton år har han drivit sitt rökeri och den tillhörande boden där den rökta fisken säljs. Att det skulle bli fisk Per Persson skulle arbeta med, var självklart redan från början. Fiskeintresset har gått i arv från farfar som var ålfiskare till far som var detsamma och slutligen till Per Persson. 1971 började han jobba som ålfiskare tillsammans med sin far.

Efter ett kort avbrott för några år på en fiskebåt utanför Skillinge och militärtjänstgöringen, återkom han till sin far i Mossby och har stannat kvar där sedan dess. Nu driver han fiskerian under sommaren och är ute och fiskar resten av året.

Öppet tio veckor om året

Fiskerian har öppet dagligen under tio veckor. Per Persson säljer all sin egenrökta fisk i boden, som ligger bredvid rökeriet. Han har aldrig haft några tankar på att utöka och sälja till fler. Han tycker att det skulle ta alldeles för mycket tid, vilket skulle medföra att han aldrig fick vara ledig. Att ha öppet under en större del av året, är inte heller något alternativ.

– Jag öppnar upp och röker ål till jul, men det finns inte underlag till att hålla öppet året runt. En dag nu i sommar när det regnade hade jag bara 12 kunder och vädret blir ju inte bättre framåt hösten direkt.

Under sommarveckorna omsätter företaget ungefär en halv miljon kronor och vinsten är cirka 100 000 kronor.

Kundtillströmningen har varit ganska konstant under åren. En bra dag kommer det mellan 150 och 200 kunder till boden. Verksamheten är därmed ganska liten om man jämför med andra rökerier i närheten.

Vill inte konkurrera

– Jag är liten i det hela, jag vill inte konkurrera med Kåseberga. De har en jättestor grej där ute med Ales stenar och allt, det kan jag aldrig konkurrera med. Dessutom har de mycket större utbud än vad jag har.

Det finns dock en av Per Perssons produkter som kunderna pratar extra gott om och som kanske till och med är bättre än konkurrenternas.

– Det är mina rökta räkor, de blir inte torra utan jag gör dem saftiga och fina.

Vad gör du med dina räkor som andra inte gör?

– Det kan jag inte berätta, för då avslöjas ju min hemlighet, säger han med ett leende.

Per Persson kommer att fortsätta med sin verksamhet tills han går i pension om ungefär tio år, men efter det är det slut.

– Nu blir det inte fler generationer. Jag har barn som skulle kunna ta över, men det finns lättare sätt att tjäna pengar på. Fisket har förändrats. De senaste åren har vi blivit väldigt styrda av ål-politiken som har varit. Jag tycker att den är helt fel. Det är ingen brist på ål, men som det är nu blir det snart brist på fiskare istället, säger han med en uppgiven min.