Förberedelser för Wallanderinspelning

Skurup Artikeln publicerades

Den första skånska frostnatten för säsongen hade precis passerat. På Mackleanskolan i Skurup var fredagen långt ifrån en vanlig skoldag. BBC hade tagit kemisalen i anspråk för att spela in en scen till den brittiska versionen av Henning Mankells Innan frosten.

- Stuntmannen kommer in här, säger Simon Drew, Props master för BBC och pekar på klassrumsdörren.

- Han häller bensin över sig och sätter sen eld på sig själv. Vi gör vad vi kallar en helkroppsbränning. Vi har kameror här inne för att göra närbilder på det och kameror utanför fönstren. Hans kollegor får bevittna hur han fattar eld inne i klassrummet och hur rummet börjar brinna, berättar Simon Drew.

För att scenen ska stanna vid en just en scen är säkerhetsarbetet rigoröst. Förutom att räddningstjänsten i Skurup håller ett vakande öga på stuntscenen ersätts skolbänkarna med andra bänkar, ett ersättningsgolv placeras över det riktiga klassrumsgolvet och skydd sätts upp för att hindra lågorna från att skada taket i rummet.

- Vi är ganska säkra på att vi inte kommer att sätta eld på skolan på riktigt. Vi arrangerar nu klassrummet så att det ser mer ut som en kemisal, berättar Simon Drew.

För att få ihop den två till tre minuter långa filmsekvensen räknar filmgänget med att hålla på från sex på kvällen till halvfyratiden på lördagsmorgonen. Förutom skådespelarna har cirka 100 personer arbetat med att få allt att klaffa.

- Vi hade tre olika förslag på skolor. Att Mackleanskolan blev vårt val är ett beslut som togs av Charles Martin, regissör och Thomas Burton, scenograf. Exakt varför valet fastnade på skolan här vet jag faktiskt inte, men skolan passade in och vi fick tillstånd att vara här. Dessutom fick den ju inte ligga för långt från Ystad, säger Christina Levenborn, Location assistent på Yellowbird UK Films.

Samtidigt som personal från bland andra Yellowbird håller på att förbereda kemisalen för den dramatiska scenen tittar Joel Rundquist och Viktor Åkerlund, båda från klass 9A, in genom dörren till kemisalen.

- Vi är lite nyfikna på vad de gör. Det här är häftigt och det är kul att det händer något positivt på skolan. Det står så mycket negativt i tidningen om skolan, säger de.

Självklart ska de kolla på den färdiga filmen. Båda tycks dessutom föredra de brittiska versionerna av Ystadspolisen Kurt Wallanders öden och äventyr. Att språket är engelska i stället för svenska ger en annan och bättre upplevelse, menar de.

Liksom i den förra BBC-produktionen, Villospår, spelar Kenneth Branagh rollen som Kurt Wallander även i Innan frosten. Skolans rektor, Christine Stigborg, är glad att just hennes skola används i sammanhanget. BBC:s närvaro är bra reklam för skolan.

- De har tydligen tittat på flera skolor i grannskapet innan det fastnade för Mackleanskolan. Det är spännande för oss. Vi har ju film inom ramen för elevens val och nu kan eleverna se hur det går till på riktigt, säger hon.

Fredagskvällens filminspelning och de förberedelser som skedde under dagen har dock inneburit att schemat för vissa klasser fått göras om. Dessutom har antalet parkeringsplatser vid skolan drastiskt reducerats eftersom fler av platserna spärrats av för inspelningsbussar och annan teknisk utrustning.

BBC och Yellowbird återkommer i slutet av oktober till skolan för att göra ytterligare en scen. Då är tanken att Christin Stigborgs tjänsterum ska tjäna som inspelningsplats.

Fotnot:

Props master går närmast att översätta med en artistisk och organisatoriskt ansvarig person som också ser till att rätt prylar finns tillgängliga på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Props mastern basar dessutom för den personal som krävs för ändamålet.