Hamnen klar nästa sommar

Skurup Artikeln publicerades

Det blev nya EU-pengar. Efter fyra års arbete kan hamnen i Hörte därför stå färdig lagom till nästa sommar.

Fågeltorn, kafé, utbildningar, handikappanpassade vägar. Nästa sommar kan det bli verklighet.

Hörte hamnförening beviljades nämligen nyligen 500 000 kronor från EU. Pengarna används bland annat till att anställa två personer.

Föreningen kan tacka sin ordförande Bertil Nilsson. Till vardags arbetar han som EU-samordnare för Fosie stadsdelsförvaltning i Malmö. Han är därför bra på EU:s bidragssystem.

– För tre år sedan fick vi 360 000 kronor. Den här gången fick vi en halv miljon. Båda gångerna var det som EU:s leaderstöd, säger han.

Många har hjälpt till

Hamnföreningen har också fått bidrag från Skurups kommun och stöd från Trelleborgs kommun. Via arbetsförmedlingen har man fått personer som hjälpt till genom praktiktjänster. Lokala sponsorer har ställt upp.

Bertil Nilsson vill inte överdriva sin roll som bidragsansökare.

– Alla är bra på något. En annan av oss är snickare, det betyder mycket, säger han.

Tidigare har föreningen sett till att hamnen muddrats, eftersom vattendjupet var för litet för båtar. Man har också fått dit nya bodar och en ny sjösättningsramp. Nu går större delen av arbetet ut på att färdigställa huset i hamnen.

Ska bli kafé

– Det ska bli kafé, kanske på entreprenad. Här i mitten ska det hänga ner fiskenät. I en del av huset finns det plats för föreningsverksamhet, kanske lite olika kurser, säger Bertil Nilsson.

Petrit Mullatahiri och Mohammed Diab har tidigare arbetat för föreningen via arbetsförmedlingen. Nu har de fått varsin halvårsanställning med hjälp av de senaste EU-pengarna.

– Det är kul att arbeta här. Jag tycker om trädgårdsarbete och byggnadsarbete, säger Petrit Mullatahiri.

Han berättar att bilar ofta stannar till i hamnen.

– Det är turister som tar foton eller bara äter lite picknick här, säger han.

Bertil Nilsson ser det som ett tecken på att allmänintresset för hamnen är stort.

– Jag vet inte om det stämmer, men jag läste att en miljon människor passerar här på vägen varje år. Nästa år är dessutom cykelbanan färdig, säger han.

Mycket arbete återstår

Förutom kaféet kommer det bland annat att byggas fågelskådningstorn.

Dessutom ska hamnen göras handikappanpassad. Bertil Nilsson visar en rökningsanläggning som en av medlemmarna kommit över.

– Den kan nog användas i samband med kursverksamheten, säger han.

Men det återstår mycket arbete. Vågorna tär på pirarna, som ständigt måste underhållas. Och det kan komma att behövas en ny muddring.

Från och med nu kommer därför föreningen att arbeta i hamnen varje lördag.