Hamnens utveckling - en dundersuccé

Hörte Artikeln publicerades
Björn Hortevall och Bertil Nilsson från Hörte hamnförening efterlyser gamla bilder till en permanent utställning om hamnen och dess utveckling. Föreningen äger och förvaltar hamnen. I år firar de tioårsjubileum. 5 bilder
Foto:Mark Hanlon
Björn Hortevall och Bertil Nilsson från Hörte hamnförening efterlyser gamla bilder till en permanent utställning om hamnen och dess utveckling. Föreningen äger och förvaltar hamnen. I år firar de tioårsjubileum.

Utvecklingen av Hörte hamn kan väl knappast beskrivas som något annat än en dundersuccé. För nog har det blivit liv i det gamla fiskeläget på senare år. Ändå återstår mycket arbete, mest akut just nu är renovering av pirhuvudena.

Hörte hamnförening firar i år tioårsjubileum i sin nya form. Under dessa tio år har Hörte bland annat fått ett nytt hamnhus, ett minireningsverk, framdraget vatten, ett fågelskådarhus och ett fiskarhus (kulturhus) som utvecklas efter hand.

– Det är mycket som har hänt, det är det. Och det har skett tack vare allt ideellt arbete som har lagts ner men också på grund av stöd och pengar från Leader Söderslätt, från kommunen, Skurups sparbank och näringslivet, säger Bertil Nilsson, ordförande i hamnföreningen.

– Utan allt stöd hade det inte gått. Och är det något jag är särskilt glad och stolt över så är det att vi har lyckats samverka så bra: ideella krafter, näringsliv och kommun.

Ett lyckokast har det förstås också varit att få hit Martin och Emma Sjöstrand som driver Hörte Brygga, en av Sveriges mest omtalade och prisade restauranger just nu. De hyr hela hamnhuset utom hall och toalett för funktionshindrade som är tillgänglig för alla besökare i hamnen.

– Vi ville ha ett kafé eller någon form av servering i hamnhuset för att locka hit folk och få liv i hamnen. Men att det skulle bli så lyckat! Det är över all förväntan och alla förhoppningar vi hade, säger Bertil Nilsson.

– Samtidigt tror jag att de också har dragit nytta av hur trevligt det har blivit här i hamnen. Det är faktiskt inte helt säkert att restaurangen hade blivit vad den är i dag om de inte hade etablerat sig just här. Hörte är numera ett välbesökt utflyktsmål, fortsätter han.

En fullträff är också fågelskådarhuset med skjutbara glasdörrar. Inte bara fågelskådare använder det. Huset har blivit populärt bland bröllopspar som vill vigas med utsikt över havet.

När hamnen nyinvigdes 2014 hölls den första hamnfesten. Därefter har festerna återkommit. Även valsborgsfirandet är populärt, liksom matmarknaden, loppisen vid bodarna och olika kulturaktiviteter. Och Dybecks byalag har anlagt en boulbana i hamnen.

De kulturella aktiviteterna hålls i fiskarhuset som i somras var lanthandel.

Hörte Brygga drev lanthandel i fiskarhuset och ska även driva lanthandel där nästa säsong, men vi har varit noga med att vi vill att huset ska användas till annat under vintern. Vi behöver det till utställningar, kulturaktiviteter, företagarträffar och annat, säger Bertil Nilsson.

– Och nu under hösten ska vi isolera fiskarhuset så att det blir möjligt att använda det även under vintern, säger Björn Hortevall som är vice ordförande i hamnföreningen.

De berättar att förhoppningen framöver är en permanent utställning om hamnen och dess utveckling.

– Hamnen i dess nuvarande form byggdes i slutet av 1930-talet, men hamnen har anor tillbaka till 1300-talet. Historiskt sett har det varit Dybecks gods hamn. Så historiskt sett finns det mycket intressant att berätta om.

– Och årännan här ska vara byggd på 1700-talet av ryska krisgfångar, fortsätter Björn Hortevall, som också uppmanar alla som har gamla bilder på hamnen att höra av sig.

Framöver kommer föreningsarbetet till stor del handla om pirhuvudena. Havet har gått hårt åt dem och de är på väg att rasa.

Föreningen har tagit in offerter för renovering av såväl pirhuvuden, som pir och kajkanter och ansöker nu om medel från Skurups kommun för att kunna genomföra arbetet. Prislappen uppgår till cirka 2,7 miljoner kronor.