Hårt slit gör hamnen fin

Skurup Artikeln publicerades

Allt från gräsklippning och boulbanekrattning till hyttbyggen och murningsarbeten på piren – det jobbades minst sagt intensivt i Hörte hamn i går. För andra året i rad ordnade hamnföreningen en arbetsdag. Och i år tog föreningen också nya tag och började även lappa pirarna som är i stort behov av underhåll.

Sedan den nya hamnföreningen i Hörte bildades 2007 har man börjat snygga till och rusta upp den lilla hamnen som numera är en ren fritidshamn med ett trettiotal båtplatser.

Redan i fjor fick föreningen mycket gjort. När det var dags för årets stora arbetsdag i går var listan på uppgifter ännu längre.

– Vi vill ta hamnen ett steg till, säger hamnföreningens ordförande Bertil Nilsson.

Det innebar bland annat att några av de tjugotalet medlemmar som var på plats i går körde skottkärra efter skottkärra med nyblandad cement ut på västra piren.

– Piren skulle behöva en rejäl ombyggnad. Men nu fixar vi de värsta hålen så det klarar sig några år till, säger Mats Fors som rullar ut lass efter lass med cement tillsammans med sonen Morgan.

Gångbron från i fjor skulle under dagen få ett räcke, och i den blivande extra raden med bodar fick föreningen lilla bod ett snyggt rödmålat yttre – egentligen är boden en container.

Det föreningen allra mest drömmer om, men som är svårt att klara med egna resurser är sedan länge en mer omfattande muddring av hamnen.

– Vi har en dialog med kommunen, men hittills har vi inte lyckats få hjälp med muddringen. Allt i hamnen sköter vi med egna krafter, och med hjälp från några företag som sponsrar oss säger Bertil Nilsson.

Vädret i går var i alla fall det allra bästa möjliga för ideellt arbete i hamnmiljö – strålande sol och lagom värme. Marianne Jeppsson som är sommarboende i Snårestad står och slipar bänkar.

– Vi har den enda segelbåten i hamnen. Det är lite grunt men vi är mycket hellre här än i någon större hamn. Här är väldigt trevligt och opretentiöst, det passar oss.

Och föreningens ordförande har många tankar om framtiden för Hörte hamn.

– Vi vill kunna visa miljön och den gamla fiskehamnens historia, och det ska kännas inbjudande. Jag hoppas att hamnen här ska kunna bli ett ännu finare ställe både för oss och den som stannar till här.