Heta former i slottsparken

Skurup Artikeln publicerades

Skulpturer av internationell klass är sommarens dragplåster på Svaneholms slott. Årets utställning är bara en försmak av vad som komma skall.

Skulpturer av Anna Molander, Bertil Herlov Svensson, Ingrid Enarsson, Hiroshi Koyama, Jose Strazar, Peter Mandl, Peter Linde, Richard Brixel och Torsten Molander pryder miljön på och kring Svaneholms slott hela sommaren. Invigningen sker i dag klockan 14.

Få, om ens någon, av konstnärerna hade annars kunnat beskådas i Skurup.

– Många av de här skulptörerna är heta namn internationellt. Tanken är att visa olika typer av skulpturer, från det extremt klassiska till det som är lite friare, säger Klas Sundkvist, som håller i utställningen.

Skulptur i Svaneholm ska bli ett återkommande arrangemang. Klas Sundkvist har medvetet valt att inte kalla det för en skulpturpark för att utställningen inte ska förväxlas med Marsvinsholms skulpturpark, som han var en av initiativtagarna till.

Efter en sommar med dåligt väder och få besökare tröttnade han i fjor på Marsvinsholm och bestämde sig för att hoppa av. I samband med det träffade han Skurupspolitikern Sven Rosengren (FP), som ville utveckla Svaneholm och undrade om han kunde skapa något där i stället.

Självklart, var svaret.

Nu är Klas Sundkvist anställd av kommunen för att arbeta med museet, konsten och parken. Skulpturutställningen är hans första projekt.

– Det finns större utvecklingsmöjligheter här än i Marsvinsholm. Till att börja med kan du gå in i slottet, eftersom det inte är en privat bostad. Sedan har vi slingan runt sjön som vi skulle kunna aktivera på något vis, nästan i Wanåsstil.

Klas Sundkvist, som själv är konstnär, har inga planer på att smyga in några egna verk på Svaneholm. Men den som letar kan ändå hitta en gammal skapelse som döljer sig i parken.

– Jag var här med en flicka en gång och ristade in ett hjärta i ett träd. Det finns faktiskt kvar.