Hon vill ha turister till sin ekologiska odling

Skurup Artikeln publicerades

På Strandåkra vingård utanför Abbekås skulle det innebära stora förändringar om gårdsförsäljning av alkohol tilläts.- Vi skulle få hit turister och eventuellt kunna anställa personal, säger Eva Olsson som driver den ekologiska odlingen.

En söt doft av honung sprider sig med vinden. Bortom vinodlingen böljar ett blålila hav av honungsört ner mot Kustvägen.

– Jag är hortonom, så jag har alltid varit intresserad av jordbruk och trädgård. Jag började odla vin 2003 och då hade jag 130 vinplantor i min trädgård. Här på Strandåkra har jag 1 130 plantor nu, säger Eva Olsson.

Av favoritdruvan solaris tillverkar hon det vita vinet Strandåkras sol, men även rött, rosé och i höst också mousserande vin.

I dagsläget sker allt på hobbynivå. Än så länge är gårdsförsäljning inte tillåtet i Sverige.

Som i Finland

– Norge tar nu ett första steg och Danmark har haft det länge. Varför inte göra som i Finland där deras systembolag Alko finns sida vid sida med gårdsförsäljning?, säger Eva Olsson.

Hon tror att försäljning av vin på Strandåkra och andra gårdar skulle locka fler turister till bygden.

Drickbar souvenir

– Jag ser inte alkohol som livsmedel utan som njutningsmedel, som intas i små doser. Gårdsförsäljning skulle bidra till en levande landsbygd och turism, där vinet är en drickbar souvenir.

Att få turister till odlingen är ett mål med verksamheten.

– Man vill gärna visa upp sitt hantverk, sin odling och ordna provsmakning. Men turisterna vill också kunna köpa med sig en flaska, säger Eva Olsson.

Idealisk plats

Sydkusten är en idealisk plats för vinproduktion, enligt henne.

– Vinplantor gillar havsutsikt. Havet jämnar ut temperaturerna, så att man slipper den förrädiska vårfrosten. Och den varma sommaren ser ut att ge riktigt bra skörd i år, säger hon.

Druvorna skördas i oktober, med sax. Druvklasarna läggs i papplådor och vidare ner i pressen. Vinet tillverkas i rostfri tank, innan det tappas upp.

”Mest valfläsk”

Eva Olsson är kritisk till att det inte redan i dag är tillåtet med gårdsförsäljning.

– Allt ska vara så krångligt och byråkratiskt. Dagens regler är fyrkantiga, säger hon.

Hon tvivlar dock på att Moderaterna verkligen kommer att driva igenom en lagförändring inom överskådlig framtid.

– Det är ett utmärkt förslag, men jag är skeptisk till att det kommer att hända så mycket. Jag ser det mest som valfläsk, säger Eva Olsson.