Hörte brygga stänger lanthandeln

Hörte Artikeln publicerades
Martin Sjöstrand, Hörte brygga inför öppnandet av lanthandel i maj.
Foto:Moa Dahlin
Martin Sjöstrand, Hörte brygga inför öppnandet av lanthandel i maj.

Underbart är kort. Nu stänger den populära lanthandeln.

När Hörte bryggas lanthandel öppnade i maj var förhoppningen att den skulle drivas året runt. Men nu står det klart att kontraktet med Fiskarehuset inte kommer att förlängas över vinterhalvåret.

- Det är såklart jättetråkigt, det hade kunnat bli väldigt, väldigt bra, säger Martin Sjöstrand som startat och drivit lanthandeln tillsammans med sin fru Emma Andersson Sjöstrand.

Det tog tre veckors renovering i april för lanthandeln att bli vad den är i dag, och rivningen kommer ta minst en vecka i höst. Att bygga upp en butik varje vår för att sedan riva den på hösten kommer helt enkelt inte att bli lönsamt.

Men trots att det inte går att driva handeln på det sätt som paret vill kommer den fortsätta nästa sommar i ett enklare format.

Lanthandeln som ligger i anslutning till restaurangen Hörte brygga har tagits emot av en nyfiken och intresserad kundkrets. Martin Sjöstrand beskriver att det blivit en mötesplats mellan kund och producent där fokus legat på råvaran.

- Kunderna vill veta varför ett ägg kostar fyra kronor istället för fyra öre och då har vår personal alltid kunnat svara på det. Jag tror det gör att man vill komma tillbaka och köpa det där ägget igen, säger han.

Drömmen om en välutvecklad lanthandel är dock inte bortglömd. Just nu letar Martin Sjöstrand efter en lokal, gärna i Malmö.

Han ser en tydlig trend kring att konsumera lokalproducerad mat, som han hoppas fortsätter.

- För tio år sedan frågade ingen vart köttet kommer ifrån när man åt på restaurang. Nu gör nästan alla det, det ses inte som en snobbig fråga längre. Jag hoppas att det kommer bli så även när det gäller mat som man handlar i butik för att laga själv.

Utförsäljningen av lanthandeln startar på onsdag.

I början av maj skrev YA om öppnandet av lanthandeln, som alltså blev kortvarig.