Hus på grekisk ö blev början till ett nytt liv

Skurup Artikeln publicerades

Joanna Nicklasson-Mlynarska och Mikael Backman gjorde vad andra bara drömmer om: de köpte ett litet hus på en grekisk ö. Nu har de skrivit en bok "om mat, människor och konsten att köpa hus i Grekland". Titeln är Ett nytt liv vid vägens ände.

- Den lilla byn Sigri ligger verkligen vid vägens ände på den grekiska ön Lesbos, förklarar Mikael Backman.

Och ett nytt liv startade paret, på flera sätt, när de fastnade för Grekland.

- När jag kom till Lesbos första gången kände jag ett sådant lugn och en sådan harmoni. Jag bestämde att nu fick det vara slut på att flänga runt, säger Joanna, som har tidigare skrivit reseböcker från olika länder och därför rest mycket.

Mikael Backman arbetar sedan många år på Internationella miljöinstitutet i Lund och samarbetar därigenom med med Egeiska havets miljöuniversitet på Lesbos. Ända sedan ungdomen har han drömt om att köpa ett hus på en grekisk ö.

"Precis som för de flesta, så syntes mina husdrömmar stanna vid att vara just drömmar. Ända tills den dag Joanna tog tag i saken. Hon är en 'doer', som engelsmännen uttrycker det", skriver Mikael Backman i ett av de första kapitlen i parets gemensamma bok. Sedan får läsaren följa den lite krångliga vägen fram till det egna huset.

- Det finns nästan inga gamla hus till salu, de går i arv i generationer, förklarar Mikael och Joanna, som lyckades komma i kontakt med byns president - och besöka ett hus denne själv lät renovera.

- Jag lyckades övertyga byggarbetarna om att de skulle göra tre rum av sju, och ta ut ett stort fönster mot havet, berättar Joanna.

Hennes råd följdes, och presidenten lät sedan paret hyra huset ett par år.

- Antagligen ville han kolla så att vi var ärliga, innan han sålde det till oss.

Efter att ha skaffat byns första internetuppkoppling kan paret nu tidvis sköta sina arbeten därifrån och tillbringa flera månader om året på ön.

- På vintern grönskar de bruna kullarna, och vi går ut i den förstenade skogen skogen och plockar påskliljor och svamp. Dessutom finns det gott om skaldjur då, säger Mikael.

Huset i Abbekås, där Joanna har sitt galleri, tänker paret dock behålla.

- Det är en annan dröm som gått i uppfyllelse... Boken om den grekiska drömmen har de skrivit tillsammans - ungefär vartannat kapitel var.

- Vi har ett manligt och ett kvinnligt perspektiv, säger Joanna. Jag är mer beskrivande, Mikael mer humorisk och kåserande...

Konstnären Andrzej Ploski har fångat miljöer, djur och människor i Sigri i de karaktärisktiska akvareller, som illustrerar boken. Det finns också 200 böcker som försetts med originalakvareller av Ploski.

I dag, fredag, släpps boken på Sekel Bokförlag i Lund. I morgon klockan tolv blir det vernissage i Abbekås, med Ploskis konst både från Lesbos och Abbekås. Klockan sex berättar Joanna Nicklasson-Mlynarska och Mikael Backman om sin bok i Abbekås, då med Greklands generalkonsul närvarande. Och nästa lördag kommer de till Ystads bokhandel...