Hyresvärden kastade ut deras möbler i regnet

Skurup Artikeln publicerades
Abdulla Wahibi söker bland sakerna som ligger i en enda röra i trädgården. Filtar, kläder och dammsugare blir förstörda i regnet. 2 bilder
Foto:Annika Thunell
Abdulla Wahibi söker bland sakerna som ligger i en enda röra i trädgården. Filtar, kläder och dammsugare blir förstörda i regnet.

Dammsugare, mattor, säckar med undanstoppade kläder och möbler. Allt familjen hade förvarat i källaren slängde hyresvärden rakt ut i trädgården i ösregnet. Nu väntar polisanmälan.

Familjens hyresvärd Hans-Åke Ogenborn kom på fredagsförmiddagen till familjens bostad på Svaneholmsvägen. Med sig hade han fyra män som utan att säga något gick till bostadens källarförråd och tömde det på innehåll. Därefter låstes källaren.

– Själv satt Ogenborn kvar i bilen hela tiden. Han lät de fyra personerna han hade med sig göra det åt honom. De slängde bara ut våra saker. Allt det som vi har haft förvarat i källaren eftersom vi inte får plats med det i inne i bostaden, säger Ana Albobaly och sveper ut med armen mot alla sakerna som ligger i en stor hög i ösregnet i trädgården.

– Och det är inte bara våra saker. Det är en familj till som bor här på ovanvåningen. En del av sakerna och möblerna här är deras.

Ana Albobaly var ensam hemma när det skedde, men hon ringde sin äldste son Mohamad Wahbi och även maken Abdulla Wahibi.

På plats fick de se alla saker ligga i regnet och de känner sig helt uppgivna. Hyresvärden har inte förvarnat dem om att källaren ska tömmas.

– Han sade något om att han måste göra vid fukten i källaren, men då borde han väl ha sagt till oss i förväg, säger Abdulla Wahibi. Nu blir våra saker förstörda i regnet.

Hans-Åke Ogenborn säger till YA att han i sin tur tänker göra en polisanmälan.

– De som bor i huset har inte tillträde till källaren. De hyr inte källaren. Jag ska renovera och det ska inte vara några saker där. Jag kommer själv att göra en polisanmälan eftersom vi vid fem tillfällen har haft inbrott i källaren. Jag har mina misstankar om vem det kan vara eftersom någon har ändrat på värmen där och satt på elcentralen.

Familjen säger att källaren har stått öppen under de 1,5 år de bott i huset och att det aldrig varit tal om att de inte får ställa saker där. Stämmer inte det?

– Det stämmer inte. Och de har inte haft nycklar dit, säger Hans-Åke Ogenborn.

Familjen har svårt att tro på att fuktskadorna i källaren verkligen ska åtgärdas. De har bott i fastigheten i ungefär 1,5 år och ingenting av allt de har påpekat har åtgärdats under den tiden.

– Vi har stora fukt- och mögelskador inne i huset också. Och i badrummet är det ständig översvämning. Vi har försökt hitta en annan bostad, men det inte gått. Skurupshem säger att vi måste stå i kö ett år till.

Bostaden består av två rum och ett kök och de betalar 7 650 kronor i månaden i hyra.

Amanda Ingvaldson, integrationscoach i kommunen, satt under eftermiddagen i telefonkö hos polisen för att få hjälp.

– Men polisen vill inte åka ut till familjen. De säger att de inte har tillräckligt med resurser. Det är så synd att inte polisen prioriterar att hjälpa dem att öppna dörren så de kan få in sina grejer i källaren igen.

– Familjen har fallit mellan stolarna eftersom de inte har ett boende som är kommunen har ordnat. Men nu måste vi lyfta det här fallet och ser hur vi kan hjälpa dem. Jag kommer att ta med familjen till polisen och hjälpa dem att göra en anmälan mot hyresvärden.