JO-anmälan riktas mot Skurupshems ordförande

Skurup Artikeln publicerades
Foto:Anette Sjöstrand

Roland Hansson, ordförande i Skurupshems AB vägrar lämna ut mejlkorrespondens kring tillsättningen av den nya vd:n i mars 2017. Nu ska ärendet avgöras hos Justitieombudsmannen.

Sven Rosengren, Skurupspartiet, tycker att rekryteringen av den nya vd:n för Skurupshem var tvivelaktigt skött.

I april 2017 försökte han därför begära ut mejlkonversationen mellan samtliga ledamöter i styrelsen.

- Man ville se om det gått till på rätt sätt, säger han.

Han var inte ensam om att vara kritisk mot tillsättningen av Pierre Esbjörnsson, den avhoppade kommunstyrelsens ordförande. Oppositionen använde ord som svågerpolitik och rent vansinne för att beskriva sin syn på rekryteringen.

Enligt offentlighetsprincipen ska offentliga handlingar delas ut skyndsamt, alltså så snabbt det går. Det gäller även korrespondens via e-post i kommunala bolag.

När Sven Rosengren efter en och en halv månad inte fått svar av kommundirektören Marcus Willman, skickade han en påminnelse. Han i sin tur skickade begäran vidare till Roland Hansson.

I mitten av augusti fick han svar från Roland Hanssons arbetsmejl att han inte kommer lämna ut handlingarna.

Dessutom hade inte Roland Hansson hänvisat till vart Sven Rosengren skulle överklaga beslutet om att mejlen inte kommer tilldelas.

Enligt Roland Hansson själv har han en bra anledning till varför de inte vill dela mejlkonversationen om tillsättningen av den nya vd:n.

- Jag anser att det här är ett arbetsmaterial, därför lämnar vi inte ut det, säger Roland Hansson.

På frågan hur han tycker det rimmar med offentlighetsprincipen tar han ingen ställning.

- JO-mannen får avgöra om vi ska lämna ut det eller inte.

Utöver att anmäla Roland Hansson samt Marcus Willman till Justitieombudsmannen kommer Sven Rosengren också överklaga beslutet om att inte lämna ut mejlkonversationen till Kammarrätten.