Jönssons Grus fick tillstånd för fortsatt brytning

Skurup Artikeln publicerades

Nu är det definitivt klart att företaget C. o L. Jönssons Grus AB får tillstånd att fortsätta bryta grus och sand i täkten i Örsjö. Tillståndet gäller till och med 31 maj år 2011.

Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation fattade beslutet den 19 juni.

Företaget sökte ursprungligen tillstånd till ett totaluttag på 480 000 ton med ett årligt uttag på 180 000 ton. Men man fick acceptera 345 000 ton respektive 115 000.

I övrigt är tillståndet förenat med en lång rad tuffa villkor vad gäller exempelvis buller, arbetstider för verksamheten, trafik och avfall.

Lars Åke Jönsson på företaget välkomnar beslutet.

– Det var ett mycket positivt besked, säger han.

– Sådant fint täktmaterial som vi har här så hade det varit katastrof för oss och kunderna om vi inte fått bryta det, säger Lars Åke Jönsson

Företaget har grustag i Örsjö, Omma och Blentarp.

Både länsstyrelsen och företaget är på det klara med att grustillgången i Skåne är mycket begränsad.

Lars Åke Jönsson berättar att man förberett sig på att grustillgångarna kan tryta genom att investera. Man har köpt ett mobilt sorteringsverk och en ny hjullastare för sammanlagt 4,2 miljoner. Med dessa maskiner vill man erbjuda tjänster i angränsande branscher.

Tillståndsprocessen har varit lång och besvärlig och både kommunen och företaget Myresjöhus har ogillat tanken på fortsatt brytning. Täkten krockar nämligen med kommunens ambitioner för utbyggnad av Möllegården.

Men enligt Jönssons Grus ombud hörde ingen av sig med protester när länsstyrelsen skickade ut ett förslag till beslut för yttrande för bara någon månad sedan.