Annons

JS smide slår ett slag för lärlingar

n årets företagare bil, en svets och en vinkelslip. I dag utnämns Jörgen Södergren på JS smide till årets företagare i Skurups kommun.
Skurup • Publicerad 15 maj 2010
Han började som smedlärling på 70-talet. Nu blir det mest skrivbordsjobb för Jörgen Södergren.
Han började som smedlärling på 70-talet. Nu blir det mest skrivbordsjobb för Jörgen Södergren.Foto: 

Allt från gardinstänger till grindar och tjugo meter höga stålkontruktioner tillverkas på JS Smide, som sedan några år tillbaka håller till på västra industriområdet.

I förra veckan städade Jörgen Södergren och hans medarbetare upp efter företagets största order någonsin, stålkonstruktionerna i glasentrén till Citytunneln vid Malmö central. Utanför verkstaden väntar redan tonvis med stålbalkar i olika dimensioner på nästa uppdrag, en landgångshall till färjeläge 8 i Trelleborgs hamn som påbörjas på måndag. Utmärkelsen som årets företagare tar Jörgen Södergren emot då Skurups företagare 25-årsjubilerar på Skivarps gästis i dag.

Annons

– Jag är oerhört glad över det. Att någon har sett oss och ger credit för det vi gör är ett erkännande som känns jättestort för oss.

Jörgen Södergren började som smedlärling för snart 40 år sedan. Då var han 16, och kände redan att han hittat rätt.

Det är ett av skälen till att han engagerat sig i att försöka underlätta för Skurupsföretagare att ta in lärlingar i samarbete med kommunen. Ett annat är att det är svårt att hitta kvalificerad personal. Medelåldern i branschen är 50 plus, tror han.

– Smederna är ett utdöende släkte.

På JS smide har man arbetat aktivt för att sänka medelåldern i personalstyrkan.

– Det är inte lätt. Och det är där lärlingsprojektet, som jag vurmar väldigt för, kommer in, säger Jörgen Södergren.

– Vissa tycker inte om att gå i skolan men kan bli oerhört duktiga yrkesarbetare. Och full utbildning till smed kan du inte få genom att sitta på skolbänken.

På JS smide har många lärlingar passerat under åren. En del av dem har fått anställning och stannat på företaget. I dag finns en lärling i verkstaden, men Jörgen Södergren skulle gärna ta emot fler.

– Men det är dyrt att ha lärlingar. Någon måste ha tid att utbilda dem och det kan vara svårt för företagen att klara denkostnaden. Jag har sagt till politikerna att vi kunde gott få ett bidrag. Då hade vi själva kunnat ta emot ett par till. För att bli en duktig smed krävs händighet, en kärlek till jobbet, matematisk begåvning och en god förmåga att lösa problem. Dessutom krävs ett visst mått av ren råstyrka.

– Man måste inte vara kille för att klara ett verkstadsjobb. Kvinnliga svetsare brukar vara jätteduktiga. Men det är ett fysiskt tungt arbete att vara smed.

Annons

Numera jobbar Jörgen Södergren inte längre i verkstaden utan sitter mest vid skrivbordet och planerar, räknar och raggar jobb. Kontoret delar han med sambon Majvi Lönnborn, som sköter företagets administration, och gemensamme sonen Dick Södergren, som sedan två år är projektledare.

Jörgen Södergrens arbetsglädje i familjeföretaget har inte falnat med åren. Kicken i hans jobb heter beständighet.

– Att skapa någonting. Att bygga upp något som finns kvar. Långt efter att jag är död och begraven kommer glashallen i Malmö att stå där och det kommer fortfarande att vara en smed från Skurup som har byggt den.

Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons