Annons

Klimatsmarta ställer ut

Panta mera, låt bilen stå och släck ljuset när du lämnar rummet. Det är några av uppmaningarna från de 350 Skurupelever som just har utställning om energi på Kyrkogatan 7.
Skurup • Publicerad 30 maj 2014
Legosnurra. Mattias Ahlgren undersöker en vindsnurra gjord av lego. ”Solpaneler och sådant är dyrt att skaffa, men man kan göra många småsaker för att spara på energin”, säger han.
Legosnurra. Mattias Ahlgren undersöker en vindsnurra gjord av lego. ”Solpaneler och sådant är dyrt att skaffa, men man kan göra många småsaker för att spara på energin”, säger han.Foto: Foto: Ann-Louise Olander
Kanske kan ett hemmagjort vattenhjul hjälpa till att föra in ny energi i hushållet.
Kanske kan ett hemmagjort vattenhjul hjälpa till att föra in ny energi i hushållet.Foto: Foto: Ann-Louise Olander
Malou Mühl har gjort en aluminiumburk med uppmaningen att panta mera.
Malou Mühl har gjort en aluminiumburk med uppmaningen att panta mera.Foto: Foto: Ann-Louise Olander
Panda Pepp berättar hur man på enkla sätt kan spara på både miljö och plånbok.
Panda Pepp berättar hur man på enkla sätt kan spara på både miljö och plånbok.Foto: Foto: Ann-Louise Olander

Hela våren har eleverna undersökt hur framtidens energianvändning ser ut. Utgångspunkt har varit ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen och kommunen, via det utbildningsmaterial som går under namnet Energifallet.

– Att arbeta med hållbar utveckling finns med i läroplanen och det här är ett sätt att göra undervisningen lite roligare. Förhoppningen är också att skapa en ny inställning som barnen tar med sig in i framtiden, säger Sanna Dufbäck från Naturskyddsföreningen.

Annons

Resultatet har blivit en hel samling goda idéer och uppfinningar, som exempelvis hemmagjorda vattenhjul, nya varianter av vindmöllor och bilar som matas med hushållets egna sopor rakt ner i tanken.

– Vi har pratat mycket om människornas överkonsumtion av energi och vad som kommer att hända i framtiden om vi inte gör något åt saken. För att vilja jobba med småsakerna i hemmiljön måste man också bli upplyst om vilken skillnad de gör, säger Tina Andersson klasslärare på Rutgerskolan.

Och visst har barnen också samlat på sig många goda förslag kring hur energianvändningen kan minskas med hjälp av relativt enkla medel.

– Till exempel kan man panta mera. Pantar man en flaska, istället för att slänga den, så kan den bli till en ny och då sparar man på miljön, säger Malou Mühl från klass 5 på Rutgerskolan.

Energiförlust

På barnens affischer visas bland annat hur mycket energi som försvinner varje gång man öppnar kylskåpsdörren och vad som händer när avgaser från bilarna når ut i luften. Uppmaningen är att tänka sig för och gärna ta cykeln.

– Man ska släcka lamporna när man lämnar rummet, stänga av elementet när man öppnar fönstret för att vädra och stänga av teven när man tittat klart. Att slösa energi kostar ju en massa pengar också, säger Mattias Ahlgren från Rutgerskolan.

Har du läxat upp dina föräldrar om energianvändning nu?

– Nej, men jag har läxat upp min syster. Hon har en vana att gå hemifrån och låta halva huset vara tänt. Det är inte bra.

För den som vill titta närmare på elevernas uppfinningar eller rent av få goda tips om hur elräkningen kan sänkas en smula håller utställningen öppet för allmänheten på måndag klockan 10–12 samt tisdag 16–19.

Taner Caliskan
Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons