Högsta prioritet för hatbrott mot kommunalrådet

Rydsgård Artikeln publicerades
Redan tidigt på måndagsmorgonen var en saneringsfirma på plats för att ta bort det nazistiska klottret.
Foto:Mark Hanlon
Redan tidigt på måndagsmorgonen var en saneringsfirma på plats för att ta bort det nazistiska klottret.

Skurups kommunalråd Pierre Esbjörnsson (S) utsattes på söndagsmorgonen för en mordbrand. Nazistiska symboler hade målats på platsen. "Vi tar händelsen på mycket stort allvar”, säger polisens kommunikatör Ewa-Gun Westford.

Efter en bilbrand på kommunalrådets fastighet utanför Rydsgård misstänker polisen mordbrand.

Det var strax före klockan tre på söndagsmorgonen som räddningstjänsten larmades till adressen utanför Rydsgård. Elden kunde snabbt släckas utan att den fick spridning till ett intilliggande garage.

Det fanns stor risk för spridning och en anmälan om mordbrand har upprättats.

På garaget hade symboler av den nazistiska svenska motståndsrörelsen målats.

När Ystads Allehanda fick tag på kommunalrådet Pierre Esbjörnsson tidigt på måndagsmorgonen satt han i en taxi i Stockholm.

– Jag mår bra, berättar han. Men jag vill inte alls uttala mig om händelsen just nu. Kanske under morgondagen, beroende hur det går med polisens undersökning.

Polisens kommunikatör i Region syd, Ewa-Gun Westford ser allvarligt på helgens händelse.

– Vi tar det hela på mycket stort allvar, speciellt med tanke på att de här personerna (från Svenska motståndsrörelsen, reds anm) har rört sig både i Skurup och i Skivarp.

Bilbranden och klottret med nazistiska symbolen utreds som mordbrand med tillägget hatbrott.

– Det finns alltid en särskild prioritet när det kommer till hatbrott, berättar Ewa-Gun Westford. Det är viktigt att vi utreder det här och att man ska känna sig trygg som politiskt aktiv i Skurup.

Polisen arbetar också tillsammans med kommunen när det gäller säkerheten.

– Vi ska vara i takt med kommunen, säger Ewa-Gun Westford.

Malin Ekblad är säkerhetsansvarig på Skurups kommun, men hon vill inte uttala sig enskilt om helgens mordbrand och hatbrott mot Pierre Esbjörnsson.

– Vi har en plan för hur vi ska agera när tjänstmän eller förtroendevalda utsätts för hot eller våld. Vi vidtar lämpliga säkerhetsåtgärder, berättar hon.