Konsthallen blir minst i världen

Skurup Artikeln publicerades

För arvet efter sin pappa har Tove Waldén valt att satsa på en egen lekstuga. Om en dryg månad öppnar hon världens minsta konsthall i trädgården hon växte upp i.

När Tove Waldén för två år sedan miste sin pappa och syster valde hon att flytta hem till Slimminge igen. Sedan dess har hon varit med och organiserat både konstutställningar och marknader på sin nygamla hemmaplan.

- Jag trivs och har hittat kollegor. När jag tog över barndomshemmet fick jag en idé om att ha en egen lokal att arrangera konstprojekt i, säger hon.

Under våren investerade hon i en friggebod på 15 kvadratmeter. Än så länge är den mest ett skal med extra tjocka väggar, plåttak och inglasad front. Men om en dryg månad kommer den att vara en av världens minsta konsthallar.

- Jag gillar småskalighet och att gräva där man står. Det här kommer att bli min seriösa hobby där jag bjuder in folk och projekt jag tycker är kul.

Bildkonst, skulpturer, installationer och experiment - allt ska rymmas i den lilla byggnaden, om än inte samtidigt. Med omkring en månads mellanrum kommer utställningarna att bytas ut.

Till invigningen den 30 juli har Åke Arenhill och Kinn Hjelmblink bjudits in. Två kroppsfixerande konstnärer, enligt Tove Waldén.

- Det blir tema kropp och en utställning med enorm bredd. Både Kinn och Åke arbetar mycket med kroppstema, men på helt olika vis. Nästa gång blir det troligen en tecknare från Malmö som ställer ut och i framtiden blir det nog mycket foto.

Premiärvernissagen ser hon som steg ett för konsthallen. Nästa år finns det planer på att inviga en skulpturpark, även den placerad i trädgården.

- Den blir också småskalig med ett litet pyttestaket runt, berättar hon.

Idéerna fullständigt flödar. Tove Waldén vill bjuda in kreatörer och visa flyers och till nästa konstrunda vill hon arrangera en samlingsutställning och kalla den för Slimminge Total.

- Jag vet inte vad det här kan leda till. Men det känns som ett bra sätt att använda de sorgliga slantarna på, säger hon.