Kroppsligt tema inviger ny konsthall

Skurup Artikeln publicerades

Nästa lördag öppnar världens minsta konsthall. Konstnärerna Åke Arenhill och Kinn Lykke Hjelmblink gestaltar kroppstemat i olika former i premiärutställningen.

– Min installation kan ses som en yttring av det man inte kan sätta ord på, den handlar om bristen på samspel mellan det mentala och det fysiska. Jag vill bjuda in till ett privat rum. Själv får jag många tankar och associationer, men jag vill att betraktaren ska få sina egna, säger Kinn Lykke Hjelmblink.

Konsthallschefen Tove Waldén valde kroppstemat för Slimminge konsthalls premiärutställning, med tanke på konstnärernas bakgrund.

– Kropp är ett tema som jag vet att både Åke Arenhill och Kinn Lykke Hjelmblink arbetar mycket med. De är väldigt olika, så det blir en intressant och spännande kombination och de kompletterar varandra bra.

Många känner säkert till Åke Arenhills målningar och teckningar av kroppar. En del av dem kommer att ställas ut i Slimminge, men han har även skapat fyra helt nya konstverk speciellt för den här utställningen.

– Kropp kan vara mycket och det vill jag gestalta här. Längst bort står en huskropp som är en skola. Bakgrunden illustrerar lärande och förändring. En annan tanke som jag fick var att ljud har kroppar. I ett av mina verk tog jag en bit av en flygel och byggde upp ljudets kropp kring det. Man kan även associera det med hur människan påverkas av ljud, säger Åke Arenhill.

Utställningen öppnar nästa lördag, den 27 augusti klockan 13.00 och pågår ungefär en månad. Åke Arenhill kommer att vara på plats för att inviga världens minsta konsthall.

– Det är ganska kul, för i påskas invigde jag Skånes största konsthall, Fabriken i Bästekille och nu inviger jag den minsta, säger han med ett leende.

Tove Waldén hoppas på att 300 besökare kommer på öppningsdagen, men riktigt så många tror Åke Arenhill inte på.

– Oj, nej det går nog inte. Då blir det nog svårt att andas här, säger han och tittar runt i den 15 kvadratmeter stora konsthallen.