Kulturpriset fick Rebecka välja väg

Skurup Artikeln publicerades

Hela världen är krattad för nycirkusartisten och akrobaten Rebecka Nord som ligger i startgroparna för ett nytt stort projekt. Abbekås cirkusstjärna tänker också fortsätta med sin populära cirkusskola på somrarna.

Just nu är hon hemma hos föräldrarna på Skansgatan i Ystad, firar sin stundande 30-årsdag och laddar batterierna.

Hon berättar att YA:s kulturpris, som hon tilldelades 2009, blev ett vägskäl för henne. Då hade hon trots sin ålder jobbat länge som artist och börjat tvivla lite på om det verkligen var hennes livsuppgift.

– Jag var inne i en svacka, visste inte om jag skulle fortsätta.

Men priset fick henneatt få energi igen. Hon såg det som ett tecken.

– Jag började jobba som cirkuslärare i Belgien, träffade en dansare Antoine Dutrieu som jag började samarbeta med, säger Rebecka Nord som de senaste åren har haft ett hektiskt schema.

Hon har jobbat runt om i Europa. Hon har för clowner utan gränsers räkning varit i Kenya. För ett par veckor sedan kom hon hem från Guadeloupe, den franska ön i Västindien. Den resan är del i ett stort projekt där hiphop-artister samarbetar med cirkusartister i fem olika länder och Guadeloupe. Artisterna engagerar sedan ungdomar i de olika länderna i det EU-stöttade projekt.

– På Guadeloupe är cirkus väldigt litet, säger Rebecka Nord som berättar att hon den mesta tiden repeterade inomhus och inte alls kunde njuta av det vackra, soliga vädret på ön.

Hon varvar kurser, uppträdanden och cirkusskolan på somrarna. En inte ringa tid går åt till att träna och att söka pengar till nya projekt. Bara i år har hon varit och jobbat i tolv länder. Det snurrar på ordentligt.

– Det är helt galet och tufft. Men jag tänker att ett sådant här år kommer inte ofta. Jag får ta det som det är.

Nyligen var hon dessutom i London för en audition och väntar på besked om ett engagemang i en brittisk grupp.

Allt resande gör att hon ofta längtar hem.

– Jag längtar efter att bo på ett ställe, ha mina grejer samlade, baka kakor och ha en relation som fungerar.

Men nu har hon hittaten överman, chilenskan Catalina Castellano. Överman än den som står överst i parakrobatik, Rebecka Nords disciplin i nycirkusen. Hon gillar både rollen som över- och underman även om hon som underman får bolla med 75 kilo dansare.

Tillsammans med chilenskan, den belgiske dansaren och en musiker från Mali är hon igång med ett nytt projekt som hon fått ett stipendium för att göra research inför.

– Vi ska höra en föreställning som bygger på folksagor, berättar Rebecka Nord.