Annons

Kurs med schvung och spända öron

Skurup • Publicerad 9 oktober 2006
"Learning by seeing" – att få se hur det ska se ut först – är tränaren och dressyrdomaren Kai Skölds filosofi. Lena Natt och Dag och Tic Tac visar både rätt och fel. Bild: Ulrika Wangel
"Learning by seeing" – att få se hur det ska se ut först – är tränaren och dressyrdomaren Kai Skölds filosofi. Lena Natt och Dag och Tic Tac visar både rätt och fel. Bild: Ulrika WangelFoto: 
Tic Tac är en av de 35 hästarna Lena Natt och dag har på Akka Ridcenter.
Tic Tac är en av de 35 hästarna Lena Natt och dag har på Akka Ridcenter.Foto: 

Spända öron, kotlängd och schvung. Det är termer som hörs när det är dressyrweekend på Akka Ridcenter i Lindby.

Två-tre gånger per termin ordnar Lena Natt och Dag på Akka Ridcenter i Lindby weekendkurs i dressyr. På schemat står allt från teori till sitsträning.

Annons

När YA hälsar på är det dressyrundervisning med C-tränaren och domaren Kai Sköld. Han undervisar också regelbundet på den hästskötarutbildning som Komvux i Lund sedan flera år arrangerar tillsammans med Akka Ridcenter. Medan Lena Natt och Dag rider på den aningens egensinniga hästen Tic Tac, visar och berättar Kai Sköld vad som fungerar bra och vad som skulle dra ner poängen om det vore bedömning på riktigt. Tic Tacs jämna rytm får beröm. Spända öron vid trav och bristande benlyft är inte lika bra.

Och mer allmän ridsporthistoria bjuder han också de tolv lägerdeltagarna på medan han matar dem med fakta om det rätta ljudet vid en mellangalopp, kotlängdens betydelse för hästens schvung, och vikten av att träna tempoövergångar om man vill komma någon vart med sin dressyr.

– Förr var ryttmästaren en ilsken typ som svor och domderade och använde könsord. Nu är det en mer vårdad stil som gäller, säger Kai som i prydlig lammullströja och ljusa chinos gör sitt för att krossa förutfattade meningar om hur hästfolk ser ut. Men så är han förutom hästkarl också lärare vid Lunds tekniska högskola, med ångturbiner som specialitet.

Någon deltagare kommer från en gård i närheten. Men många kommer från Stockholm. Och så brukar det vara, berättar Lena Natt och Dag som själv bott i Skåne i tjugo år vid det här laget.

– Folk som ringer från Stockholm brukar bli glada och säga "oh, du var ju inte svår att förstå". Men det kanske du inte ska skriva, säger Lena. Och skrattar.

Ulrika Wangel

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons