Annons

Mor och son skriver sagobok ihop: ”Historien hittar vi på tillsammans”

I februari kom åttaårige Loke Mustaniemi hem från skolan och berättade att de pratat om att skriva böcker. Nu skriver han och mamma Terese Bengtsson en sagobok tillsammans.
Skurup • Publicerad 21 mars 2018
Loke Mustaniemi är ofta den som driver på och ser till att det händer något i skapandet av boken.
Loke Mustaniemi är ofta den som driver på och ser till att det händer något i skapandet av boken.Foto: Eva Sonesson

– Vi gör det ihop. Loke är i allra högsta grad involverad. Han ritar alla bokens teckningar, historien hittar vi på tillsammans. Just nu är glädjen att göra detta tillsammans den största drivkraften, säger Terese Bengtsson.

Målet är en sagobok som ska locka fram rörelseglädje i barnens vardag. Utan tävlingsmoment, utan att gå i väg till gympasalen, utan en massa redskap och utan fokus på prestation. Det viktigaste är att varje kapitel ger en bra känsla att ta med sig vidare under dagen – en feelgoodbok.

Annons

Det första kapitlet är redan klart. Läsaren får stifta bekantskap med bland annat Grodan, Trädet och Kråkan. Till de flesta karaktärer hör en rörelse – ibland stillsam som trädet och ibland hoppig som grodan.

Alla ska kunna vara med, men alla ska också kunna utmanas. Rörelserna ska vara enkla nog för att inte avskräcka en nybörjare men tillräckligt avancerade för att kunna utmana den mer rutinerade yogautövaren.

Loke Mustaniemi visar rörelsen till ”Kråkan” i rörelsesagan.
Loke Mustaniemi visar rörelsen till ”Kråkan” i rörelsesagan.Foto: Eva Sonesson

Det första fröet till boken såddes när Terese jobbade i skolan. Hon uppskattade mötet med barnen men blev fundersam över de krav som ställs på barnen och skolans ibland lite fyrkantiga struktur, styrd av regler och planering.

Ett tag funderade hon på att bli lärare, men efter en termin på lärarhögskolan la hon de planerna på hyllan.

– Jag höll på att bli galen av att sitta still hela dagarna och lära mig en massa teori. Det kröp i hela kroppen på mig. Och det är det som vi försöker få våra barn att göra redan från sex års ålder. Det är inte rimligt!

För drygt tre år sedan gick Terese i väggen. Via en sjukgymnast på vårdcentralen fick hon gå en kurs i basal kroppskännedom och medicinsk yoga. Allt för att lära sig att slappna av och återfå balans. Det var efter det som hennes intresse för yoga och avslappning väcktes.

Terese Bengtsson skriver en bok tillsammans med sin son
Terese Bengtsson skriver en bok tillsammans med sin sonFoto: Mark Hanlon

– Det började med att jag råkade köpa ett jäkligt dyrt klippkort på ett yogaställe i Malmö. Jag hatade yoga de första fem gångerna, sen blev det bättre.

Konceptet som ligger till grund för boken är inte nytt. Att kombinera rörelse med berättelse är vanligt i musik. Rörelsesagor är inte lika vanligt men det finns. Terese och Loke har inspirerats av konceptet ”Barn i Balans” som är ett program skapat för den som vill få barn att hitta en bättre balans mellan rörelse och stillasittande, aktivitet och avslappning. Det är också barn i balans som utgör en möjlig kund för boken.

– Ja, vi har haft kontakt och de har visat intresse. I sommar ska vi träffa dem i Göteborg och se om det ger något.

Förhoppningen är att kunna arbeta med behov av balans bland både barn och vuxna. Men Terese Bengtsson är inte redo att helt släppa taget om skolvärlden. Glädjen i att vara en del av barnens vardag är för stor.

Loke visar rörelsen ”gräshoppan”. Perfekt för att få loss och förebygga spänningar i nacke- skuldror efter allt för mycket tid vid datorn eller surfplattan.
Loke visar rörelsen ”gräshoppan”. Perfekt för att få loss och förebygga spänningar i nacke- skuldror efter allt för mycket tid vid datorn eller surfplattan.Foto: Eva Sonesson
Eva SonessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons