Mordåtalade 31-åringen kan ha haft hämndmotiv

Skurup Artikeln publicerades
Polisen spärrade av platsen i och kring Folkets park där 36-åringen träffade de tre männen och sedan enligt åklagaren mördades av den åtalade 31-åringen.
Foto:Hanna F.Ellborg
Polisen spärrade av platsen i och kring Folkets park där 36-åringen träffade de tre männen och sedan enligt åklagaren mördades av den åtalade 31-åringen.

Han anklagas för att ha knivmördat en fem år äldre man vid Folkets park i Skurup förra året, men nekar. I dag inleds rättegången vid Ystads tingsrätt där den 31-årige Skurupsbon riskerar att dömas till ett mycket långt fängelsestraff. Hittills har han vägrat berätta något.

På morgonen i dag transporteras 31-åringen från häktet till tingshuset i Ystad där rättegången ska starta klockan 09.00. Där finns då också de båda 28-åriga män som enligt åtalet var med honom vid mordet och har åtalats för grov misshandel. De har också varit häktade, men försattes på fri fot tidigare i år.

Under fyra dagar ska rätten få lyssna på vad han och de båda andra männen har att berätta. Dessutom ska sju personer som på olika sätt såg den tragiska händelsen och några som de åtalade pratat med efteråt vittna i tingsrätten.

Hittills har 31-åringen valt att tiga. Vid de polisförhör som hållits under de snart sex månader har den misstänkte varit ytterst fåordig. 31-åringen har oftast varit tyst eller inte sagt sig komma ihåg något. Inte ens sitt eget telefonnummer ville mannen ge polisen.

– Jag är tyst, har varit svaret varit på de flesta frågor som de olika förhörsledarna ställt.

Inte vid något av de förhör som finns med i den drygt 1 200 sidor tjocka förundersökningen är 31-åringen intresserad av att prata om händelsen.

Hans försvarsadvokat ställde inte några frågor till honom, men upplyste honom om straffsatsen för den som döms för mord. Det handlar om mellan tio och 18 års fängelse, men även livstid finns med i straffskalan som domstolen använder.

31-åringens båda kamrater var till en början nästan lika fåordiga vid förhören. När de ställdes inför teknisk bevisning som listor över deras telefonsamtal och uppgifter från alla de vittnen som polisen förhört började de så småningom att prata.

Den äldre av dem nekade först till att han haft kontakt med de båda andra i samband med mordet, men är den som först börjar berätta. Mannen erkänner att han tog yxan från 36-åringen och slog honom i sidan med den.

Misstankarna mot honom ändrades från mord till grov misshandel och han släpptes ur häktet den 27 januari i år.

Den yngre av männen pekas ut som den som bestämde mötet med 36-åringen och tog med sig de båda vännerna dit. Mannen berättade om händelsen efteråt för några personer som sedan pratat med polisen. Han var den som först greps.

Mannen medgav ganska snabbt att han var på plats, men vägrade att namnge sina vänner. Efter en tid i häktet blev han mer pratsam om de uppgifter som polisen presenterade för honom. Mannen erkände så småningom att han stuckit en kniv i benet på 36-åringen under tumultet.

Även för honom ändrades misstankarna från mord till grov misshandel. Den yngre 28-åringen släpptes ur häktet den 15 februari.

Bilden som tonar fram i förundersökningen är att de fyra männen träffades på Fabriksgatan utanför Folkets park.

Den yngsta av dem hade en privat konflikt med 36-åringen som attackerade honom med en yxa, men han undkom. De tre vännerna gick till motangrepp. 36-åringen sprang in i parken där han slogs ner och blev liggande på marken och fick ta emot sparkar och slag med olika tillhyggen.

Några personer försökte gå emellan och avbryta misshandeln, men skrämdes bort.

31-åringen högg sedan offret tre gånger i bröstet med en lång kniv. Vart och ett av de tre huggen var enligt rättsläkaren tillräckligt för att döda mannen. Vittnen har berättat om rop där någon försökte få honom sluta, men 31-åringen lyssnade inte utan fortsatte.

Vittnen larmade ambulans, men mannen var redan död när den kom fram.

Något uppsåt att mörda fanns inte när männen träffades, men kan ha uppstått under misshandeln. Därför är 31-åringen åtalad för mord.

Flera personer har berättat för polisen att det ska ha funnits en flera år gammal djupt personlig konflikt mellan 31-åringen och hans offer som legat och pyrt. En konflikt som kan ha varit den utlösande faktorn till att huggen utfördes för att hämnas, även om det inte var avsikten från början.

De tre misstänkta pekades ganska omgående ut av flera personer som hörde av sig till polisen. Några av dem hade känt igen den åtalade 31-åringen.

Rättegången i Ystads tingsrätt är planerad för fyra dagar med nästa måndag som sista dag.

Fakta

Tre åtalade

Tre män står åtalade vid rättegången om mordet i Skurup på eftermiddagen den 4 oktober förra året.

En 31-årig man är misstänkt för mordet. Han har enligt flera vittnen ett personligt hämndmotiv mot 36-åringen. Åklagaren har ett andrahandsyrkande om tingsrätten inte tycker att det är bevisat att mannen utdelade de dödande knivhyggen. Då vill åklagaren att han i stället för mord döms för grov misshandel tillsammans med de båda andra.

En 28-årig man är misstänkt för grov misshandel. Han har erkänt att han tog yxan från 36-åringen, slog honom med den och med ytterligare ett tillhygge.

En några månader yngre 28-årig man är misstänkt för grov misshandel. Han pekas ut som den som ordnade mötet vid Folkets park och hade enligt vittnen en privat konflikt med 36-åringen. Han har erkänt att han stack en kniv i benet på offret.

Samtliga åtalade är mantalsskrivna i Skurup, men någon av dem har också periodvis haft annan adress

Visa mer...