Mordåtalade mannen bröt tystnaden vid rättegången

Ystad Artikeln publicerades

Den mordåtalade 31-åringen har tigit sig genom alla polisförhör under ett halvår. På onsdagen bröt han tystnaden och berättade.

– Jag litar mer på rätten än på polisen, sa 31-åringen.

Rättegången om mordet i Folkets park i Skurup den 4 oktober förra året fortsatte på onsdagen vid Ystads tingsrätt. Då valde 31-åringen att prata. Kammaråklagare Magdalena Holmberg undrade varför han vägrat berätta något vid polisförhören under halvåret i häktet.

– Jag snackar inte med poliser. Jag tjallar inte. Jag har dålig erfarenhet av poliser som hela tiden försöker lura mig, svarade 31-åringen.

Mannen kände mordoffret sedan länge, men berättade att han hade en djup personlig konflikt med honom under flera år.

– I många år var jag väldigt arg på honom. Jag gick med ett hat mot honom. Jag släppte hatet 2012, sa 31-åringen.

Han berättade att det inte varit några problem när de träffades under senare år.

– Jag träffade honom två dagar innan på byn, sa 31-åringen.

Han var på Fabriksgatan tillsammans med de båda yngre män som är åtalade för grov misshandel när 36-åringen dök upp och gjorde utfall med en yxa mot den yngsta av de tre åtalade. När 31-åringen ser sin vän ramla rusade han tillsammans med sin andra kamrat mot 36-åringen, som vände och rörde sig in mot parken.

– 36-åringen hugger, vänder sig och faller i steget. Han reser sig och vi springer efter. Jag sparkar honom på benet så att han faller, samtidigt faller jag, sa 31-åringen.

På marken började de båda slåss. 31-åringen berättade om många slag mot den yxbeväpnade 36-åringen under tumultet, som slutade först när några män kom fram mot dem.

– Jag rusar mot männen och skriker: lägger er inte, sa 31-åringen.

När vittnena vände är de båda kamraterna på väg bort från platsen. 31-åringen går tillbaka mot 36-åringen och konstaterar att han är livlös.

– Jag fryser till. Jag är helt förvirrad, skärrad och uppjagad, sa 31-åringen.

Sedan rörde han sig mellan olika vänner i Skurup innan han hamnade i lägenheten där polisen grep honom dagen efter.

Även den äldre av de båda 28-åringarna förhördes. Mannen berättade att han gick mot 36-åringen efter det inledande yxhygget. De drev varandra in i parken. Allt slutade med att mannen slog ner 36-åringen en sista gång, tog yxan från honom och lämnade parken.

– Jag skymtar att någon hoppar på honom, men jag kan inte se vem, sa mannen.