Mystiska bollar flöt i land längs kusten – Kustbevakningen har ingen förklaring

Beddingestrand Artikeln publicerades
Bollar flöt i land i Beddingestrand.
Foto: Sofia Bergström Nielsen
Bollar flöt i land i Beddingestrand.

Cirka tusen små bollar har hittats längs sydkusten. Kustbevakningen har ingen förklaring och Trelleborgs kommuns miljöinspektör är förbryllad.

Varje dag promenerar Marianne Malmstein på stranden i Beddingestrand. Under måndagsförmiddagen hittade hon något oförklarligt på stranden.

– Det var en massa bollar som hade spolats upp. Det var så märkligt, berättar hon.

Hon promenerade från bryggan vid Pärlan i Beddingestrand och gick österut. Totalt hittade hon cirka tusen bollar. De är lika stora som pingisbollar och flyter i vattnet. Men de är inte ihåliga utan fyllda med något som ser ut ungefär som krita. Ytan på bollarna är rosa och de är hårda i konsistensen.

– En del hade gått sönder och något vitt har kommit ut, säger hon.

Det är inte första gången som konstiga saker flyter upp på stranden.

– Jag minns när det flöt upp stora klumpar av paraffin, berättar Marianne Malmstein.

Även i Simremarken har bollarna hittats, enligt en läsare. En del av dem ligger tillsammans, hopfogade av ett vitt material.

På Kustbevakningen blir man förvånad över fyndet.

– Vi har inte fått höra om något som skulle förklara detta. Vi är alltid intresserade av saker som kan ha hamnat i vattnet och som förorenar det, kemikalier och dylikt. Men även sådant som tyder på att stora saker har fallit över bord och blir ett hinder, som en container till exempel, säger ledningscentraloperatör Henrik Karlsson.

De hundratals svagt rosafärgade bollar som låg längs stränderna på sydkusten förbryllar Trelleborgs kommuns miljöavdelning. De försökte på tisdagen ta reda på var de bollar som spolats upp kommer från och vad de används till. Men ännu har man inget svar.

– Vi har öppnat en och tittat inuti. De är fyllda med frigolit. Materialet utanpå är väldigt hårt, men vi har ingen susning om vad de används till. Vi har försökt spåna vad det kan vara, säger miljöingenjör Johan Pettersson på kommunens miljöavdelning.

Eftersom de kommer från havet och Kustbevakningen är inkopplade så menar han att det ligger på deras bord att försöka ta reda på var utsläppet kommer från. Men Trelleborgs kommun kommer trots det att börja plocka upp de bollar som ligger på stränderna redan under onsdagen.

Ystads Allehanda gav sig på tisdagseftermiddagen ut för att leta bollar i Bingsmarken, men hittade inga. Har du sett de mystiska bollarna, eller vet vad de är? Hör av dig till YA.

Bollar i Beddinge.
Bollar i Beddinge.