Nätverk firar ett år på kvinnodagen

Skurup Artikeln publicerades

"Var är alla kvinnliga företagare?". Den frågan ställde sig Jeanette Bohman och startade ett nätverk tillsammans med Annika Dacke. I dag har nätverket Siv verkat i ett år för att råda bot på den dåliga statistiken.

Att Siv både fyller år och har namnsdag på den internationella kvinnodagen är ingen slump. För exakt ett år sedan hade gruppen sitt första möte och målet är att stärka just kvinnors företagande.

– Ännu finns bilden av en egenföretagare som en man med portfölj och snygg bil, säger Jeanette Bohman, nätverkets ordförande.

Något som hon själv fick erfara när hon tog över Gästgivaregården i Skivarp tillsammans med sin man Johan Bohman.

– Många som ringde hit och letade efter ägaren, frågade efter min man.

Visserligen är fortfarande bara 25 procent av de svenska företagarna kvinnor, men för att de ska bli fler så behöver man rucka på föreställningarna menar Jeanette Bohman.

Under året som gått har hon minglat, bytt idéer, föreläst och ordnat kurser tillsammans med Sivs medlemmar.

Tanken med Siv var ett nätverk för företagande kvinnor i Skurup, men snart trillade det in förfrågningar från nyfikna företagare både i Malmö och Blekinge. I vår påbörjar gruppen dessutom ett samarbete med ett motsvarande nätverk, Idea, i Ystad.

– Jag blev förvånad över hur många kompetenta soloföretagare som fanns. Men många av dem spenderar mycket tid för sig själva framför datorn. Då hamnar mycket av det sociala nätverkandet i verkliga livet i skymundan, konstaterar hon.

Hon tror att ju fler som lämnar skrivbordshörnan för att nätverka desto bättre blir förutsättningarna för egenföretagare.

– Det handlar mycket om att se varandra och bli sedd. Vi brukar börja mötena med att alla berättar om sin verksamhet under 15 minuter. På så vis sprids ryktet och vi kan använda varandras kunskaper.

I stället för att leta efter tjänster och möjliga samarbetspartners på gula sidorna, kan medlemmarna anlita varandra när de behöver hjälp med något. Sedan Siv startade har det uppstått flera nya samarbeten mellan företagande kvinnor i kommunen enligt Jeanette Bohman.

Ettårskalaset för Siv hålls hemma på Skivarps Gästgivaregård.

Hur ska ni fira?


– Det börjar med ett traditionellt årsmöte. Sedan firar vi av med bubbel och mingel

Behövs Kvinnodagen?

– Ja, ur ett internationellt perspektiv är det mycket som behöver göras. I många länder saknas till exempel barnomsorg, vilket försvårar för kvinnor som vill starta företag.

Hon är inte typen som demonstrerar berättar hon.

– Jag lever i en jämställd familj.

Det är den viktigaste förutsättningen för arbetet menar Jeanette Bohman.