Så lurade nazisterna Folkets hus

Skurup Artikeln publicerades
Bild från mötet på Kajutan från nordfront.se
Bild från mötet på Kajutan från nordfront.se

Nazister från Nordiska motståndsrörelsen har lurat in sig i Skurups Folkets hus och park. Under falskt namn hyrde de Kajutan för ett partimöte.

Bara någon månad efter att Skurups kommunalråd Pierre Esbjörnsson (S) utsattes för ett brandattentat i sitt hem med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, hyrde organisationen in sig i Socialdemokraternas lokaler i Skurup. De gjorde det genom att säga att det handlade om ett möte för en fiskeklubb som ska bildas.

– Jag tycker att det är mer än fräckt att utge sig för att vara någon annan, säger Ulla Larsen, verksamhetsansvarig på Skurups Folkets park och hus till YA.

Mötet i Kajutan ägde rum 14 januari och på bilder på nordfront.se – Nordiska motståndsrörelsens svenska hemsida – finns en bild från tillfället. Samlingen i Skurup skedde efter att organisationen demonstrerat i Malmö och Trelleborg.

I september 2016 attackerades dåvarande kommunalrådet Pierre Esbjörnssons (S) bil vid hans hem. Någon hade tänt eld på bilen och sprejat Nordiska motståndsrörelsens symbol på Pierre Esbjörnssons garagevägg. Organisationen har inte tagit på sig aktionen och händelsen har ännu inte lett till något åtal. Attacken ledde dock senare till att Pierre Esbjörnsson lämnade sina politiska uppdrag.

– De hade ju aldrig fått hyra av oss om vi visste vilka de var, säger Ulla Larsen.

Hon var själv inte medveten om att det var nazister som hade hyrt lokalen. Hon märkte det först dagen efter när hon upptäckte en kvarglömd flagga i lokalen. Händelsen har lett till en diskussion om hur man ska hantera uthyrningar i framtiden.

– Det är svårt. Vi kan ju inte misstänka alla personer som hyr av oss. Vi tar personnummer och så kan vi göra stickkontroller, säger Ulla Larsen.