Ny rättegång om parkmordet

Skurup Artikeln publicerades

I dag tisdag startar rättegången i hovrätten om mordet på en 36-årig man i Folkets park i Skurup förra året. Den 31-årige man som dömdes vill att hovrätten friar honom. Även de båda män som var med vid dådet vill bli friade.

31-åringen dömdes av Ystads tingsrätt till 15 års fängelse för mord och grov misshandel. De båda 28-åriga män som var med dömdes till vardera två års fängelse för grov misshandel mot mannen som mördades i parken.

Samtliga tre inblandade överklagade tingsrättens fällande domar och vill att hovrätten friar dem. 31-åringen vill med det som grund inte heller betala det skadestånd på sammanlagt 200 000 kronor till fyra av offrets anhöriga som tingsrätten dömde ut.

Några nya vittnen har inte kallats till rättegången vid hovrätten som ska hålla på i fyra dagar. Under den andra och tredje dagen ska rättens ledamöter titta på ljud- och bildinspelningarna av förhören som hölls vid rättegången i Ystads tingsrätt.

Lördagen den 4 oktober förra året väntade de tre dömda på 36-åringen på Fabriksgatan i Skurup. Han gick enligt dem till angrepp med en yxa. De slog tillbaka och följde efter honom in i Folkets park.

Under tumultet misshandlades 36-åringen med slag, sparkar och tillhyggen. Han fick fyra knivhugg, tre av dem var för sig tillräckligt djupa för att döda honom. Ystads tingsrätt var i sin dom helt säker på att någon av de tre männen utdelade de dödande huggen.

Rätten bedömde det som pratiskt taget uteslutet att någon av de båda yngre männen var skyldig. Vittnen, bevis och indicier pekade i rättens ögon på att det är ställt utom rimligt tvivel att 31-åringen är mördaren. Han hade också ett motiv i en gammal personlig djup konflikt med offret.

Den morddömdes försvarare hävdade i överklagandet att tingsrätten övervärderat det som talar för 31-åringen är skyldig och undervärderar allt annat. Försvarets slutsats är att någon av de tre männen mördade 36-åringen, men att det inte går att bevisa vem av dem som gjorde det.

De tre männen hävdade vid rättegången att de handlat i nödvärn och bara försvarat sig. Rätten delade uppfattningen när bråket började, men säger att situationen ändrades så fort 36-åringen flydde. Då handlade det inte längre om nödvärn.

Om hovrätten delar tingsrättens bedömning i skuldfrågan och dömer de tre männen vill samtliga ha betydligt kortare fängelsestraff än de tingsrätten utdömde.

31-åringen har suttit häktad i drygt sju månader och fick sitta kvar efter rättegången i tingsrätten. De båda andra männen satt tidigare också häktade under utredningen, en försattes på fri fot i januari och februari i år.