Nya mordmisstankar mot 33-årig Skurupsbo

Skurup Artikeln publicerades
Lördagen den 4 oktober 2014 mördades en 36-årig man brutalt vid Folkets park i Skurup. Den nu häktade 33-åringen dömdes tillsammans med två andra män då för grov misshandel.
Foto:Hanna F.Ellborg
Lördagen den 4 oktober 2014 mördades en 36-årig man brutalt vid Folkets park i Skurup. Den nu häktade 33-åringen dömdes tillsammans med två andra män då för grov misshandel.

2015 dömdes den 33-årige Skurupsmannen till två års fängelse efter det uppmärksammade mordet i Folkets park. Nu sitter han häktad misstänkt för mordet på en 44-årig man i Malmö.

Den 33-årige Skurupsbon hävdar sig själv ha blivit angripen av 44-åringen och har gjort en motanmälan avseende mordförsök.

– Det är en anmälan som utreds parallellt med mordet på 44-åringen, än om den misstänkte självklart är avskriven eftersom han är avliden. Det ska handlar om ett angripande, men övrigt kan jag inte gå in på detaljer kring det, säger Michelle Stein vid åklagarmyndigheten i Malmö.

Det var natten till den 29 januari i år som den 44-årige mannen hittades svårt skadad på en innergård vid Kristianstadsgatan i Malmö. Mannen fördes med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Tidigt hämtades fem personer in till förhör och även andra misstänkta ska ha figurerat i utredningen. Samtliga utöver 33-åringen har nu avskrivits.

– Det finns inga andra misstänkta i nuläget. Vi har fått in uppgifter av vikt från vittnen och från allmänhet. Sammantaget har utredningen lett fram till misstankarna mot 33-åringen, säger Michelle Stein.

33-åringen sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet, vilket är den starkare misstankegraden. Senast den 15 februari måste åklagaren väcka åtal eller begära omhäktning, om inte mannen ska släppas fri.

– Det blir garanterat en förlängning. Det här är ett mycket allvarligt brott som tar lång tid att utreda. Vi befinner oss än så länge i ett tidigt skede i utredningen, säger Michelle Stein och pekar på ett fortsatt intensivt arbete kring omständigheterna.

– Polisen har åtskilliga förhör kvar att hålla, med såväl den misstänkte som vittnen. Här finns också en omfattande teknisk bevisning att gå igenom.

Avseende mordvapnet står det klart att det rör sig om någon form av vasst föremål.

– 44-åringen dog av stickskador, mer kan jag inte berätta, säger Michelle Stein och pekar på den rådande förundersökningssekretessen.

Det är också oklart vilken relation den 33-årige Skurupsbon och den 44-årige Malmöbon hade till varandra. Även detta är något som enligt Michelle Stein håller på att utredas.

Det här är inte första gången som Skurupsbon misstänks för mord. I oktober 2014 pekades han ut som en av tre inblandade i det uppmärksammade knivmordet på en 36-årig man på öppen gata i Folkets park i Skurup. 33-åringen dömdes av tingsrätten i Ystad till 15 års fängelse för mord, samtidigt som de andra två männen dömdes för grov misshandel.

Efter överklagande beslutade hovrätten att riva upp morddomen, med hänvisning till att till 33-åringen dömts på indicier och att man aldrig kunnat fastställa vem av de tre männen som genomfört de dödande huggen. Inte heller hade mordvapnet hittats.

33-åringen dömdes istället till två års fängelse för grov misshandel. För ett år sedan, efter att ha avtjänat två tredjedelar av detta straff, blev han villkorligt frigiven.