Nyårsafton en plåga för hunden: ”Vettskrämda”

Skurup Artikeln publicerades
Nyår är en skräckupplevelse för många hundar.
Foto: Scanpix
Nyår är en skräckupplevelse för många hundar.

Skotträdda hundar ska få vara ifred på nyårsnatten.

– Låt dem gömma sig och ömka dem inte, då blir det bara värre, säger Rose-Marie Johansson på Eksmadens hundpensionat.

Nyår kan vara en riktig mardröm för skotträdda hundar. Enligt Svenska Kennelklubben lider en tredjedel av Sveriges cirka 880 000 hundar av nyårsfyrverkerierna. Smällandet ger dem ångest och i ren panik är det många av dem som springer bort.

Kennelklubben avråder bestämt från att ta med en hund till en plats där fyrverkerier avfyras. "Även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet", skriver Kennelklubben på sin hemsida och uppmanar till bojkott av butiker som säljer fyrverkerier.

– Jag tycker verkligen synd om hundarna. De är vettskrämda, säger Rose-Marie Johansson på Eksmadens hundpensionat en bit utanför Skurups tätort.

I lugnet på Eksmaden är det som vanligt fullbokat på nyårsnatten.

– Allt har varit upptaget sedan i somras och nu har folk redan börjat boka in nästa nyår, säger Rose-Mari Johansson som tänker ge sina fyrbenta gäster en rofylld natt.

– Varken jag eller mina grannar smäller något, så här kan hundarna koppla av, säger hon.

För dem som inte har möjlighet att fly till ett lantligt lugn, finns en rad knep att ta till för att lindra djurens lidande.

– Man kan sätta radion på hög volym, så att det dränker lite av det där hemska vinandet och visslandet som ofta är värre än själva smällarna för hundarna, tipsar Rose-Marie Johansson.

Speciella öronproppar och öronskydd för hundar finns att köpa, och veterinärer kan skriva ut lugnande medel. Ett vanligt råd är att rasta hunden väl och i god tid innan smällandet börjar. Enligt Rose-Marie Johansson är det stora skillnader på vad som fungerar för olika hundar.

– Man får pröva sig fram. Men en sak gäller för alla hundar: Om de vill smita undan, så låt dem göra det. Lämna dem ifred och låt dem lyssna på musik. Klappa och ömka absolut inte, då blir det bara värre för dem, säger hon.