Ömsinta möten stiliserat i Abbekås

Skurup Artikeln publicerades

Carl-Fredrik Dahls bildstil tog form vid konstskolan i Simrishamn. Inspirationen till målningarna hämtar Dahl från oskarp kvällsfotografering.

– Jag börjar med att limma upp strukturerna med grus. Därefter grundar jag med vit färg. Jag tänker lite grovkornighet, ungefär som när man fotograferar, säger han.

I dag fredag är det vernissage på Galleri Abbekås lokaler i Abbekås. Det är första gången galleriet kan presentera Carl-Fredrik Dahls måleri. Som fotograf utgår Dahl från den fotografiska bilden i sitt konstnärskap.

– Jag utgår från fotografiska termer när jag målar. Det är ju lång exponeringstid, det är därför det rör sig... Motljus som trillar förbi och färgeffekter som rör sig förbi när man exponerar, beskriver han.

I myller av rörelse så är det ögonblicket som stannar kvar. Han betecknar det som ett figurativt måleri. Tavlorna beskriver ofta kärleksparet som möts eller det ömsinta mötet mellan människor. Galleri Abbekås julutställning består också av keramikern Marie-Louise von Schewen. Hennes kreationer består i huvudsak av bruksföremål i form av koppar, skålar, tillbringare och vaser.

von Schewen drejar i gul lergodslera som sedan glaseras med en blank vit glasyr. Dekorationerna kan beskrivas som kroppar i färg.