Hovrätten kan fria parkmördarna

Malmö/Skurup Artikeln publicerades

Förhandlingarna i knivmordet i Folkets park i höstas är avslutade och nu är det upp till hovrätten att avgöra skuldfrågan i dådet.

I måndags förmiddag höll åklagare och försvarsadvokater sina slutpläderingar inför hovrättens ledamöter i parkmordet. Efter att ha fått ta del av de bevis och vittnesmål som presenterades i Ystads tingsrätt ska hovrätten nu ta ställning till om någon kan hållas ansvarig för knivmordet.

Det var den 4 oktober förra året som en 36-årig man avled i Folkets park efter att ha misshandlats grovt och slutligen blivit knivhuggen i bröstet. Tre män fanns skyldiga till det brutala dådet, två 28-åringar dömdes till två års fängelse vardera för grov misshandel och en 31-årig man, som ansågs ha utdelat de tre dödliga knivhuggen, dömdes till 15 års fängelse för mord.

Samtliga tre överklagade tingsrättens dom, men när hovrättsförhandlingarna startade i början av förra veckan valde en av 28-åringarna att i sista stund dra tillbaka sitt överklagande och i stället börja avtjäna sitt fängelsestraff.

Men resterande två hoppas på att bli frikända eller att få kortare tid i fängelse. Åklagare Magdalena Holmberg å sin sida, som lämnade in ett så kallat anslutningsöverklagande när männen överklagade, yrkar på längre fängelsestraff för de båda männen.

Hovrätten har nu ett inte helt solklart bevisläge att döma efter. Det är fastställt att de tre männen tillsammans misshandlade den avlidne 36-åringen, men när det kommer till vem som bär ansvar för hans död blir det komplicerat. Det finns nämligen ingen teknisk bevisning som kan binda någon av de tre till mordet och heller inga vittnen som sett när mannen höggs till döds. De enda som har den fulla bilden av hur mordet verkligen gick till är männen själva och de har inte velat säga något för att peka ut varandra.

Men åklagare Magdalena Holmberg menar att spåren trots allt pekar mot den morddömde 31-åringen. Det är bland annat en tidigare djup, personlig konflikt som 31-åringen hade med mordoffret samt vittnesuppgifter om att 31-åringen ska ha bekänt mordet strax efteråt. Närboende ska också ha hört någon skrika ”det räcker nu” följt av 31-åringens namn, innan det åter blev tyst i parken den där lördagseftermiddagen.

Den 28-årige man som dömdes för grov misshandel hade ett svartsjukemotiv och var den som, enligt åklagaren, försåg övriga två med vapen och såg till så att 36-åringen kom till Folkets park där trion väntade. Baserat på bevisen menar åklagaren dock att det inte är troligt att han skulle vara mördaren.

Advokat Mats Molander som försvarar 28-åringen hävdar nödvärn, eftersom 36-åringen anlände till platsen beväpnad med en yxa. Han underströk också att samtliga fyra inblandade var drogpåverkade.

– Inget av detta hade hänt om inte droger funnits med i bilden, sa han i sin slutplädering.

Men Magdalena Holmberg menar att nödvärnssituationen upphörde så fort männen började jaga 36-åringen in i parken. Flera vittnen har sett tre män springa efter 36-åringen och fortsätta misshandla honom när han låg ner på marken.

Jörgen Malmunger som är advokat åt den morddömda 31-åringen vill att åtalet ogillas i brist på bevis.

– Man skulle kunna sammanfatta det här målet ganska snabbt. Det finns ingen teknisk eller muntlig bevisning, sa han.

Den morddömde 31-åringen får fortsätta sitta häktad fram till den 10 juli då hovrätten meddelar sin dom.