Pedagoger fick knuff i maträtt riktning
”Mat på hållbar väg?”, ”Hur minskar vi matsvinnet?” och ”Hur skapar vi goda förutsättningar för hälsosamma matvanor?” var några av rubrikerna under dagen.
Louise Brunkwall är näringsfysiolog på Lunds universitet och forskar på mat och sjukdomsrisker.
– Mycket handlar om de val vi gör och tillgängligheten styr många av våra val. Hur kylskåpet där hemma är upplagt till exempel. Har vi paprika och tomater så vi ser dem när vi öppnar kylen är det större chans att de även hamnar på middagsbordet, säger Louise Brunkwall.
Sara Östberg och Karolin Johansson på Skurups kommun är de som huvudsakligen arrangerat kickoffen.
– Vi vill stärka samarbetet mellan pedagogerna och måltidspersonalen på skolor och förskolor. Ett samarbete som kanske kan få barnen att våga prova nya smaker, säger Karolin Johansson.
Bland eftermiddagens föreläsare fanns Matilda Jönsson från hushållningssällskapet i Halland. Hon är matkonsulent och har skrivit boken Matlabbet – goda experiment för hungriga barn.
Boken tog henne nyligen hela vägen till Kina där den utsetts att tävla i barnklassen i kokboks-VM och kammade tillsammans med två andra böcker hem titeln ”bäst i världen”.
– Det handlar om att inte bara smak utan att involvera alla barnens sinnen på ett lättsamt sätt. Hur maten luktar, känns och ser ut, säger Matilda Jönsson.
Eftermiddagens fika i Restaurang Rutger var ett strålande exempel på just sensorisk fikastund, enligt sapere-metoden som innebär att man använda alla sina sinnen när man äter.
Det bjöds bland annat på knallgröna shots med grönkål och mängder av färgglada grönsaker att fylla sin smörgås med.
Jenny André och Jessica Söderberg är lärare på Alléskolan och tycker att tanken med kickoffen är god men att den ligger lite för nära tisdagens skolstart.
– Sedan tycker jag att man måste förstå helheten, inte bara äta vegetariskt. Nötdjuren behövs också för den biologiska mångfalden, ska man äta vegetariskt och klimatsmart i Sverige kan det lätt bli tråkigt, säger Jenny André.
– Borde man inte servera svenskt kött en sådan här dag? Som ett alternativ. Just nu har vi ju för mycket kött i Sverige, säger Jessica Söderberg.
Vad tar ni mer är från den här dagen?
– Att det är viktigt att lära barnen att inte bara tror på allt som sägs utan själv ta reda på fakta. Att lära sig ifrågasätta, säger Jenny André.
– Vi kan inte påverka barnen hur mycket som helst. Föräldrarna borde också få vara med på en sån här dag. Jag saknar föräldrabiten, säger Jessica Söderberg.
– Ska vi ha klimatsmart mat i Skurups skolor så måste det också få kosta lite mer, säger Jenny André.
Anna-Lena Svensson är måltidschef och vet vilka vegetariska rätter som går hem bäst hos barnen i Skurup.
– Mest poppis är vegetarisk schnitzel, på couscous. Sedan kommer vegoburgare, vegetarisk lasagne och tomatsoppa. Men egentligen spelar det ingen roll hur mycket vegetariskt vi lagar om inte barn vill äta maten. Det måste hamna i magarna.