Politiker möttes av nazisthälsningar på skola

Skurup Artikeln publicerades
Lena Axelsson (S).
Foto: Ann-Louise Olander
Lena Axelsson (S).

Politikern Lena Axelsson möttes av nazistiska hälsningar av elever på området när hon i förra veckan anlände till kommunfullmäktigemötet på Nils Holgerssongymnasiet. I ett mejl till skolans rektor kräver hon nu krafttag mot denna typ av beteende.

– Vi kan inte vända bort blicken och acceptera det här. Vi vuxna måste kunna sätta ner foten och hjälpas åt att få ungdomarna att inse vad de faktiskt säger och utsätter människor för, säger hon.

Klockan var 16.45 när hon i torsdags parkerade sin bil på platserna vid huvudentrén. Längs gångbanan stod en grupp med fem ungdomar som skrattade och pratade. Men så plötsligt förbyttes den goda stämningen mot högljudda rop. Lena Axelsson uppger hur personerna började skandera de nazistiska slagorden ”Sieg heil, Arbeit macht frei”.

– De ropade orden flera gånger, högt och tydligt. Jag är ingen rädd person, men jag blev väldigt illa berörd. Jag kan inte påstå att det var riktat just mot mig. Men jag valde ändå att ta en annan ingång till byggnaden, säger Lena.

Senare under kvällen, medan fullmäktigesammanträdet ännu pågick, ska det också ha inträffat flera störningar vid fönstren eller strax utanför. Det ska även ha använts någon form av smällare i närheten av byggnaden.

– En av åhörarna fick resa sig upp och banka på fönstret. Då var det något som försiggick där ute i mörkret, säger Lena Axelsson och fortsätter:

– De vet att salen är full av folkvalda politiker, och väljer att bete sig såhär. Det är faktiskt allvarligt.

Händelsen har fått henne att höra av sig till Eva Legrand, rektor på Nils Holgerssongymnasiet. I ett mejl söker hon svar på hur skolan jobbar med värdegrundsfrågor och kräver ett slut på denna typ av beteende bland eleverna.

– För det här är ju tyvärr inte första gången. Vi har varit med om liknande händelser även tidigare. Och jag är inte ute efter att hänga personer på skolan, utan jag vill starta en dialog och se hur vi kan hjälpas åt att komma tillrätta med det här, säger Lena Axelsson.

Jörgen Hagefjord är intendent på Nils Holgerssongymnasiet och väl bekant med händelsen.

– Det här är jättetragiskt, och väldigt korkat. Att en liten klick drar skam över skolan och beter sig så här. Vi ser ytterst allvarligt på det som hänt, säger han.

Enligt honom arbetar man nu för att ta reda på vilka personerna är.

– Vi har pratat med all personal och alla elever. Vi vill veta vilka det är som gjort detta, och det brukar ju komma fram till slut.

När personerna identifierats kommer kontakt att tas med deras föräldrar, men om det blir polisanmälan är ännu oklart.

– Vi får se hur vi går vidare då. Först och främst vill vi veta varför de gjort så här, och få dem att förstå att det inte är okej.