Populär samlingsplats får ny ledning

Skurup Artikeln publicerades

Nytt år och nya krafter tar över på Familjehuset i Skivarp. Viktoria Hansson Jonsson lämnar över till Skivarpsbon Cecilia Thorén Bonander.

– Familjehuset är en stor tillgång för Skivarp, säger Cecilia Thorén Bonander. Jag gick här själv när vi flyttat hit 2006. För mig var det ett sätt att känna andra som nyinflyttad.

För Skivarps småbarnsföräldrar har Familjehuset blivit en samlingspunkt dit man går för att träffa andra och ha det trevligt en stund.

I dag är huset på Ramsbovägen kommunens enda öppna förskola. Två gånger i veckan har man öppet: tisdagar och torsdagar. På torsdagar har man knytislunch tillsammans

Pernilla Barnes från Abbekås med sonen Noah, 15 månader, tar sig gärna till Skivarp och Familjehuset.

– Här får man träffa andra föräldrar och det är bra för Noah som får träffa andra barn. När det blir varmare funderar jag på att gå hit från Abbekås. Till en början kommer verksamheten i Familjehuset att rulla på som vanligt. En skillnad kommer det dock att bli.

– Vi kommer att sjunga mer, säger Cecilia Thorén Bonander.

Just sång var inte Viktoria Hansson Jonssons starkaste sida.

– Nä, det var min akilleshäl, säger hon och skrattar.

En justering av tiderna kommer också att göras.

– Sedan får man känna efter vad föräldrarna vill göra.

Cecilia Thorén Bonander växte upp i Skivarp. Hon är född i Malmö och kom till Skivarp som nio-åring och bodde här då i cirka tio år. Nu kommer hon närmast från Trelleborg och har innan dess bott en många år i Småland.

I dag har hon egna barn och sluter cirkeln med att vända tillbaka till Skivarp.

– Det har blivit så att man har sökt sig tillbaka till sina rötter. Min pappa är från Skivarp också. Hon tycker att det börjar hända saker i Skivarp igen. Och menar att trots nedläggningar av mack och bank finns det hopp.

– Byalaget jobbar på bra och vid Ågården håller man på att renovera upp lokalerna. Och nu går det att ta ut pengar i affären. Skolan byggs om vilket är bra för framtiden.

Viktoria Hansson Jonsson som drog igång Familjehuset 2002 kommer nu att satsa mer på sitt egna företag där hon arbetar med barn och föräldrar. Arbetet med föräldrarutbildning i kommunens regi kommer hon att fortsätta med som vanligt.

I Familjehuset finns det även en sjuksköterska varje torsdag från barnavårdscentralen. Här finns också tillgång till läkare för småbarnsföräldrarna.