Praktikant på förskola döms för våldtäkt

Skurup Artikeln publicerades

Inne på förskolans toalett stoppade praktikanten sitt könsorgan i flickans mun. Nu döms han vid Ystads tingsrätt för våldtäkt mot barn. Straffet blir öppen ungdomsvård under minst ett års tid samt 115 000 kronor i skadestånd till flickan.

Händelsen utspelade sig på en förskola i Skurups kommun i februari i år. Mannen befann sig på skolan som gymnasiepraktikant, när han den aktuella dagen tog med sig en flicka in på en toalett.

Kort därefter noterade personalen att flickan var ledsen. Enligt praktikanten var anledningen att hon fått en bit papper i munnen, men senare på eftermiddagen var det en helt annan historia som kröp fram. Flickan berättade då för en närstående hur den unge mannen bett henna att blunda och sedan stoppat sitt könsorgan i hennes mun.

Enligt hörda vittnen ska mannen direkt efteråt ha varit rädd för att bli anklagad för ett sexuellt övergrepp. Något som även sms-trafiken mellan honom och hans vän bekräftar.

Praktikanten själv har dock hela tiden nekat till brott. Enligt hans försvarare har det heller inte hittats några DNA-bevis för att ge stöd åt flickans berättelse. Att han genast oroat sig för att anklagas för något sexuellt förklaras med att sådana övergrepp tidigare inträffat i hans egen familj.

Den unge mannen har i förhör uppgett att han gick in på toaletten för att tvätta händerna, när flickan följde efter och ställde sig bredvid. Pojken ska då ha föreslagit en lek som gick ut på att suga vatten ur en blöt pappersbit. För att ingen skulle fuska gällde det att blunda. Han ska också ha ställt sig på knä för att vara i jämnöjd med flickan. I det läget säger han sig ha upptäckt en bit bröd i flickans tänder och han stack in fingret i hennes mun för att ta bort den. Flickan blev då ledsen och sprang iväg.

Praktikantens förklaring beskrivs av tingsrätten som obegriplig och påhittad och rätten väljer alltså att tro på flickans version. Hennes berättelse kring händelsen innehåller förhållandevis få detaljer, vilket troligtvis hänger samman med hennes ringa ålder. Uppgifterna är dock så pass många och konsekventa att de måste tas på allvar. Ett barn i hennes ålder bör dessutom inte ha fantasivärld nog för att dikta upp en sådan historia.

I kombination med övriga vittnesuppgifter anses det ställt utom allt rimligt tvivel att praktikanten stoppat sitt könsorgan i flickans mun, vilket är att betrakta som våldtäkt. Brottet hade för en vuxen person kunnat innebär två års fängelse, men med hänsyn till den unge mannens ålder, mognad och personliga förhållanden bestäms alltså straffet till öppen ungdomsvård och skadestånd. Han ska nu genomgå en riskbedömning och därefter samtalsbehandling.