Pyssel med sikte på arbete

Skurup Artikeln publicerades

Meningsfullt arbete och social samvaro som läker. På Pomona rehabiliteras Skurupsbor med psykiska funktionshinder genom att pyssla. – Drömmen är att få ett riktigt jobb, säger Patricia Gustafson.

Varje dag, utom torsdagar, går Patricia Gustafson till Pomonas lokaler på Svantorget. Med hjälp av nål och tråd förvandlar hennes flinka fingrar broderiväv till bokmärken, löpare och serveringringar.

– Jag har broderat sedan jag var liten och broderar hemma också, säger Patricia Gustafson.

Just nu är det Hello Kitty- motiv som gäller, broderat på den finaste väven. Ett pilligt arbete som så småningom ska ramas in och bli en tavla.

– Orsaken att jag är här är att min praktik inte ledde till något jobb.

Patricia Gustafson har besökt Pomona, de gångerna hon inte varit på praktik, under fem år.

– Pomona är en trygghet att komma tillbaka till. En viktig del av ens struktur i vardagen och man vet vad man ska göra.

Massageterateut

Hon är utbildad barnskötare men menar att det krävs en förskollärarutbildning för att jobba på en förskola. Att studera tre och ett halvt år är dock mer än vad Patricia Gustafson tror sig klara för tillfället.

– Det hade varit roligt att studera till massageterapeut, drömmen är att få ett riktigt jobb.

Allt som Patricia Gustafson och de andra brukarna på Pomona tillverkar är till salu i verksamhetslokalen som också är en butik.

Virkade dukar, tavlor och kuddar pryder skyltfönstret i hop med luffarslöjd.

Med ett stadigt handgrepp virar Roland Persson spoltråd runt svetspinnar i tillverkningen av en ljushållare.

Hantverket är en prototyp som ska stå modell för höstens produktion.

– Detta är en form av jobb. Hade jag bara gått hemma hade jag inte vetat vilken dag det är, säger Roland Persson.

En dag i veckan

Han är förtidspensionär och tillbringar tre förmiddagar i veckan på Pomona.

– Man har en social samvaro och en sysselsättning, säger Roland Persson.

Ett meningsfyllt arbete och personlig utveckling i en stressfri miljö.

– Människor med psykiska funktionshinder är en målgrupp som inte syns i samhället, säger Josefin Mangbo, verksamhetschef på Skurup kommun.

Pomona är en form av bistånd som måste beviljas av kommunen och som riktar sig till Skurupsbor mellan 18–65 år med olika sorters funktionsnedsättningar på grund av psykisk ohälsa.

Genom att sätta upp mål för den enskilda individen kan brukaren i sin egen takt hitta vägen till ett självständigt liv. En sysselsättning som ger brukarna en paus i sjukdomen.

Förutom försäljningen i butiken, där alla inkomster går till att köpa material, försöker Pomona få uppdrag av kommunen. Kopiering av papper, tillverkning av kassaböcker och ljudisolerande tavlor är några av uppgifterna. Just nu håller man på att tillverka en prototyp för en dörrstopp som ska användas av kommunen.

– Uppdragen gör att det blir mer på riktigt. Allt bygger på kreativa saker och vad brukaren vill göra – på sina egna villkor, säger Josefin Mangbo.