Rara fåglar drog skådare

Skurup Artikeln publicerades

Två ytterst sällsynta fåglar upptäcktes i veckan på Sydkusten. Dels en tärnmås på flyttning från Arktis och en träsksångare från Ryssland.

Fyndet av träsksångaren är det första någonsin i Skåne. Och det fick fart på fågelskådarna som hastigt drog till Bingsmarken.

- Ja, det var otroligt häftigt, säger ornitologen och ringmärkaren Bo Petersson i Bingsmarken.

Det var han som fångade den rara träsksångaren vid ringmärkningen på fredagsmorgonen. Fågeln ringmärktes undersöktes och artbestämdes. Den är liten och rätt oansenlig och mycket lik den vanligare gräshoppsångaren.

- Jag hade fångat en gräs-hoppsångare tidigare på morgonen när det plötsligt hängde en snarlik fågel i näten, berättar Bo Petersson.

Pulsen steg ordentligt när han lirkade loss den sällsynta sångaren ur näten.

- Jag såg direkt att detta var något annorlunda.

Det exklusiva fyndet larmades ut till andra fågelskådare. Fågeln släpptes sedan fri igen efter en kort stund. Innan dess hann flera skådare fram och fick kryssade den lilla fågeln.

- Det var väl 50-60 personer som var här när fåglen släpptes, berättar Bo Petersson. Även folk från Danmark har ringt och undrat om den är kvar.

Träsksångaren är mycket tillbakadragen och svårsedd. De flesta fynden i Sverige har gjorts i samband med ringmärkning. Bo Petersson har tidigare sett och fotograferat träsksångare vid resor till Kina. Fågelskådaren Peter Spetz från Skövde trodde inte sina ögon när han fick syn på en gammal tärnmås utanför Hörte hamn häromdagen.

- Jag var i Hörte för att spana efter labbar när fågeln dök upp, berättar han. Den var en mycket snabb obs. Och jag tappade bort måsen nästan direkt.

Peter Spetz som driver en kikare- och fotobutik i Skövde semestrar i Skåne med sin sambo som har rötterna i Eslöv.

- Jag passar på att vara ute och skåda i södra Skåne, säger han.

Just gamla tärnmåsar i mycket ovanligt i Sverige, i synnerhet i Östersjön. Fågeln anses vara mycket vacker och elegant, och något av en drömart för fågelskådare.

- Jag larmade ut tärnmåsen till andra skådare som kom snabbt. Som tur var kom den tillbaka och visade sig för flera. Men den försvann sedan snabbt igen.

Måsen kan ha kommit ner genom Östersjön via finska viken från ishavet på sin väg till övervintringsområdena.