Annons

Recept på en lyckad nyårsfest

Dyrt, krångligt och stressigt. Känner du igen känslan inför kvällens nyårsbjudning? Lugn bara lugn. Jeanette Bohman på Skivarps gästis har recept på både den perfekta förrätten - och konsten att som värdinna hinna varva ner.
Skurup • Publicerad 31 december 2012
Foto: 
Foto: 
"Hoppa över prestationsångesten och kör på säkra kort", tipsar Jeanette Bohman, som här serverar grön ärtsoppa och bruchetta med räkröra.
"Hoppa över prestationsångesten och kör på säkra kort", tipsar Jeanette Bohman, som här serverar grön ärtsoppa och bruchetta med räkröra.Foto: Hanna Folkemark-Ellborg
Foto: 

Oxfilé och hummer i all sin ära. Men vem har sagt att nyårsmaten måste vara extremt påkostad och extraordinär. Lyxigt och gott kan det ju vara ändå.

– Det är betydligt bättre att använda bra råvaror och göra något enkelt som man är säker på, än att krångla till det. Man ska inte sätta så stora krav på sig själv, säger Jeanette Bohman, som själv är mitt uppe i förberedelserna inför Gästgiveriets nyårsbokning.

Annons

Hon menar att bjudningens a och o är konsten att planera och förbereda. För det som måste tillagas precis innan servering kan man mäta upp ingredienserna och ställa fram allt som behövs. Det förkortar arbetstiden avsevärt.

– Men det bästa är om maten kan lagas helt i förväg och sedan bara tas fram till gästerna, säger Jeanette Bohman.

Som den gröna ärtsoppa, Creme ninon, hon i kväll tänker bjuda till förrätt.

– Den är enkel, billig och jättegod. Man kan göra den dagen innan, ställa in i kylen och sedan värma före servering. Och med en skvätt champagne i känns den riktigt lyxig, säger hon och fortsätter:

– Mat är socialt. Man ska hinna umgås och sitta ner med sina vänner, inte bara stå i köket hela kvällen.

Och när det gäller drickan:

– Slösa inte bort den dyra champagnen vid tolvslaget. Använd den i maten i stället.

Mer på webben: Se Jeanettes recept på vit chokladcreme med citrussås.

Sanna Wahanta
Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons