Recept på en lyckad nyårsfest

Skurup Artikeln publicerades

Dyrt, krångligt och stressigt. Känner du igen känslan inför kvällens nyårsbjudning? Lugn bara lugn. Jeanette Bohman på Skivarps gästis har recept på både den perfekta förrätten - och konsten att som värdinna hinna varva ner.

Oxfilé och hummer i all sin ära. Men vem har sagt att nyårsmaten måste vara extremt påkostad och extraordinär. Lyxigt och gott kan det ju vara ändå.

– Det är betydligt bättre att använda bra råvaror och göra något enkelt som man är säker på, än att krångla till det. Man ska inte sätta så stora krav på sig själv, säger Jeanette Bohman, som själv är mitt uppe i förberedelserna inför Gästgiveriets nyårsbokning.

Hon menar att bjudningens a och o är konsten att planera och förbereda. För det som måste tillagas precis innan servering kan man mäta upp ingredienserna och ställa fram allt som behövs. Det förkortar arbetstiden avsevärt.

– Men det bästa är om maten kan lagas helt i förväg och sedan bara tas fram till gästerna, säger Jeanette Bohman.

Som den gröna ärtsoppa, Creme ninon, hon i kväll tänker bjuda till förrätt.

– Den är enkel, billig och jättegod. Man kan göra den dagen innan, ställa in i kylen och sedan värma före servering. Och med en skvätt champagne i känns den riktigt lyxig, säger hon och fortsätter:

– Mat är socialt. Man ska hinna umgås och sitta ner med sina vänner, inte bara stå i köket hela kvällen.

Och när det gäller drickan:

– Slösa inte bort den dyra champagnen vid tolvslaget. Använd den i maten i stället.

Mer på webben: Se Jeanettes recept på vit chokladcreme med citrussås.