Väktare patrullerar på skolor efter clownhot

Skurup Artikeln publicerades
Skärmdump från Instagram.
Skärmdump från Instagram.

Skräcken för onda clowner sprider sig just nu som en löpeld över Skurup. I natt har elever på Nils Holgerssons-gymnasiet larmat personal på skolan efter att ha blivit skrämda av en clown. Rektorn Håkan Liljeqvist tar elevernas rädsla på allvar. På flera av kommunens skolor har väktare patrullerat under dagen.

Trenden med hotfulla clowner har nått Skurup. Under fredagen har flera personer delat inlägg från Instagram där någon som kallar sig Skurupsclownen hotat att dyka på för att skrämma barn och ungdomar på flera av kommunens skolor.

På Nils Holgersson-gymnasiet vaknade i natt några av de 60 elever som bor på skolans internat av vad de beskriver som en clown som skrämt dem.

– Det var i natt mellan klockan 22 och 01 som några tjejer ringde till vår trygghetsväktare och berättade att en clown varit där och skrämt dem, säger rektor Håkan Liljeqvist.

Sedan april i år har man vaken personal på plats på skolan dygnet runt. Det är någonting som Håkan Liljeqvist är extra tacksam för i situationer som den här.

– Vår trygghetsväktare gick då ut och stoppade en bil som körde på skolans område. De gick inte på skolan, men sa att de körde runt och letade efter clowner. Väktaren bad dem lämna skolan och det gjorde de.

Håkan Liljeqvist är bekymrad över den hysteri och den skrämselpropaganda som exploderat i dagarna. Trygghetsväktaren har även rapporterat om ovanligt många bilar som kört förbi skolan under natten.

– Det här är också någonting som surrat ganska mycket på Instagram och vår bedömning är att det handlar om någon som helt enkelt vill skrämmas. Men vi är inte rädda att någon springer runt här på skolan och vill våra elever illa.

Samtidigt är han mycket tydlig med att elevernas känslor inte ska viftas bort.

– Vi har bra kontroll på läget, men det hjälper ju inte om man är rädd. Har man blivit skrämd så räcker ju det. Därför känns det extra bra att har vaken personal dygnet runt som eleverna kan kontakta om de känner sig otrygga på något sätt.

Även på Rutgerskolan och Mackleanskolan tar man problemet på allvar. Väktare har under dagen patrullerat runt skolorna.

– Det blev ju lite pådrag här i morse och det är svårt att värdera, men vi vågar heller inte säga att det här bara är löjligt, säger biträdande rektor på Mackleanskolan Mikael Persson.

Efter ett möte med kommunens säkerhetsansvarige togs alltså beslutet att låta väktare patrullera på området.

På polisen har man ännu inte fått in några anmälningar om hotfulla clowner i Skurup med omnejd. Det enda som kommit in är ett mejl med de uppgifter som sprids på Instagram om att läskiga clowner ska besöka olika skolor i Skurup.

– Det har ju tyvärr förekommit på flera håll runt om i Sverige och i nuläget kan vi inte göra mycket åt det. Det är ju inte förbjudet att klä ut sig till clown, säger Patric Nihlén på polisen.

Samtidigt betonar han och det absolut inte är tillåtet att skrämma eller hota varken barn eller ungdomar iförd clownutstyrsel.

Den information som kommit in har Patric Nihlén lämnat vidare till tjänstgörande yttre befäl och områdespoliser.

När det gäller råd till allmänheten tycker Patric Nihlén att man ska vara försiktig.

– Gå därifrån om man ser någon som verkar obehaglig. För barn gäller att man ska gå till närmaste vuxen och berätta vad som hänt.

På Instagram har det även förekommit hot om att "Skurupsclownen" ska dyka på Rutgerskolan och Mackleanskolan under fredagen.