Så hade tragedin i Skivarp förhindrats

Skivarp Artikeln publicerades
Foto:Mark Hanlon

Att dödlig kolmonoxid från värmepannan tar sig in i bostaden går varken att se eller lukta. "Därför är det viktigt att hålla koll på sitt värmesystem", säger skorstensfejare Hans Lundquist.

När den dödliga gasen spred sig i villan i Skivarp hade de tre männen inte ens chans att upptäcka vad som faktiskt var på väg att hända.

– Vi har varit ute på jobb där folk klagat över att de blir trötta och får ont i huvudet när de eldar i kakelugnen. Men de begriper inte varför. Det märks ju inte i övrigt att något är fel, berättar Hans Lundquist.

Enligt honom kan ett flertal saker ligga bakom att kolmonoxid och andra giftiga ämnen tar sig ut ur systemet och in i bostadsytorna.

– Det kan vara fågelbon i skorstenen, för små ledningskanaler i förhållande till hur och vad man eldar, eller så kallade skiljestensfel i skarvarna. Alltihop kan leda till tryckförändringar som i sin tur gör att giftiga ämnen leds iväg på fel ställen, som exempelvis in genom köksventilationen, säger han.

Normalt sett behövs alltid ett visst undertryck i skorstenen för att eldningen i exempelvis en kamin ska fungera som planerat. Men med oljepannor är det annorlunda.

– Där kan finnas ett läckage och en otäthet, men ändå rullar det på, säger Hans Lundquist.

Han bästa råd för att undvika problem med läckage i uppvärmningssystemet är att hålla sotningstiderna och att alltid vara hemma när sotaren kommer på besök.

– Lämna inte bara nyckeln till en granne. Var istället själv på plats, ställ frågor och ta tillfället i akt att lära dig hur systemet fungerar, säger han.

Leif Brobeck, insatschef på räddningstjänsten i Trelleborg och Skurup, går på samma linje.

– Det är viktigt att sota och kontrollera flödet regelbundet. Att dras med en spricka som släpper in kolmonoxid är inte alls bra, säger han.

Dödsfallen i Skivarp är ett skräckexempel på vad som kan hända.

– Visst har det inträffat på andra håll förut, att folk gått bort av den anledningen. Men att det slutar så här illa, det är verkligen, verkligen ovanligt.