SD störst i Skurup: ”Var fjärde invånare vill att vi styr”

Skurup Artikeln publicerades
Sverigedemokraternas ledare i Skurup Lars Nyström.
Foto: Mark Hanlon
Sverigedemokraternas ledare i Skurup Lars Nyström.

När de lokala rösterna var räknade för Skurup visade det sig att SD blev största parti med i kommunen med 26,2 procent av rösterna.

– Vi är överlyckliga. Att vi skulle bli störst i Skurup var vårt mål och det har vi lyckats med. Var fjärde kommuninvånare vill att vi styr. Det är vad valresultatet i kommunen visar, sa SD:s ledare i Skurup Lars Nyström redan sent på söndagskvällen.

När samtliga distrikt i kommunen var räknade visade det sig alltså att SD fick har fått 26,2 procent av rösterna. Tvåa och trea är M och S med 23,6 respektive 23,6 procent.

SD är det parti som ökar mest jämfört med förra valet – partiet växer med 5,8 procentenheter i kommunen. Den största förloraren är S, som krymper med 6,2 procentenheter.

– Socialdemokraterna tappar stort, detsamma gör Kommunens väl och Miljöpartiet, så det syns att folk är missnöjda med den styrande koalitionen, säger Lars Nyström.

När YA pratar med Lars Nyström på måndagsmorgonen är han fortfarande mycket nöjd. Av allt att döma får partiet nu två nya mandat i kommunfullmäktige och går från nio till elva platser.

Han tror att SD har vunnit på att de har drivit lokala frågor som ligger kommuninvånarna nära, och nämner helgöppet på vårdcentralen, bättre tågtrafik och fiber på landsbygden.

Vem som ska styra Skurup de kommande fyra åren vill han inte ge något klart besked om.

– Vi ska ha ett möte ikväll i vår nya fullmäktigegrupp och ta upp frågorna. Vill vi samarbeta eller vill vi gå i opposition, säger Lars Nyström.

SD kan alltså tänka sig att satsa på att fortsätta i opposition?

– Det finns ju för och nackdelar med allt. Men vi är beredda på att ta ansvar och regera om något parti vill samarbeta. Det är ju tydligt att väljarna vill ha en SD-politik.

Moderaterna i Skurup gick fram i Skurup och deras ledare Johan Bolinder var på gott humör när YA nådde honom på Moderaternas valvaka i Abbekås.

– Stämningen är hög här. Rikstrenden är som den är, men lokalt ser det ut som att Moderaterna går starkt fram och det är väldigt glädjande. Jag tror det handlar om vår tydlighet. Om att vi har lagt fram konkreta och tydliga förslag på bra åtgärder, säger Johan Bolinder.

– Det är tydligt att allmänheten i Skurup är i behov av förändring. Invånarna är inte nöjda med styret och många har fattat tycke för våra förslag, säger Johan Bolinder, Moderaterna.
– Det är tydligt att allmänheten i Skurup är i behov av förändring. Invånarna är inte nöjda med styret och många har fattat tycke för våra förslag, säger Johan Bolinder, Moderaterna.

Även på måndagsförmiddagen var Bolinder mycket glad över att Moderaterna gjort ett starkt val i Skurup.

– Det är otroligt glädjande, vi ökar med runt 2,6 procent och går mot rikstrenden. Samtidigt får vi tro att några av våra väljare nu valt Skurupspartiet istället, säger Johan Bolinder.

Ökningen ger ett nytt mandat i fullmäktige där partiet går från nio till tio platser.

– Det är tydligt att allmänheten i Skurup är i behov av förändring. Invånarna är inte nöjda med styret och många har fattat tycke för våra förslag.

Hur Skurup ska styras vill inte heller Johan Bolinder uttala sig om.

– Men det är riktigt tydligt att det krävs ett maktskifte. Hur det sen ska se ut är för tidigt att säga. Vi låter valresultatet sjunka in, det känns klokt att avvakta.