Skivsamlare sålde 12 000 plattor

Skurup Artikeln publicerades

I torsdags kom 8 000 plattor från en privat samlare i Portugal och om några dagar landar ytterligare 4 000 cd, dvd och vinylskivor från samlaren hos Johnny Kristiansson och Record Heaven i Skivarp.

– De är inte ens uppackade ur sina originalkartonger. Bara en sån sak. Jag tänkte ju va fan... vi hittar ju ouppackade skivor som vi skickade till honom för fem år sedan. Jag har varit i den här branschen i 25 år och aldrig råkat ut för något liknande, säger Johnny Kristiansson, förbluffad ägare till postorderföretaget.

Samlaren i fråga heter Rui Dias, dataingenjör bosatt strax söder om den portugisiska huvudstaden Lissabon. Han uppskattar inköpsvärdet på de 12 000 plattor han nu skickat till Skivarp till cirka 1,2 miljoner kronor. Enbart fraktkostnaden landar på cirka 20 000 kronor.

Plattorna har inhandlats under cirka tio år från en rad olika postorderföretag från olika håll i världen. Att Skivarpsföretaget fick ta emot alla returerna förklarar Dias med förtroende.

– Jag hade gjort en hel del affärer på Johnny tidigare och han har ett gott rykte. Jag talade med honom om min samling och vi hittade en överenskommelse, säger han.

Misslyckad investering

Anledning till att han nu skiljs från sin samling av progressiv rockmusik förklarar han med en misslyckad investering som lett till ett behov av pengar.

– Plattorna Johnny fick i förra veckan hade jag lagrat i ett magasin i Lissabon eftersom platsen i mitt hus tog slut. Jag hade planer på att flytta till ett större hus, men fortsatte köpa musik som då hamnade i magasinet direkt. Det är därför de är ospelade och ouppackade, säger Rui Dias.

För Johnny Kristiansson och kollegan Tobias Svensson i Skivarp återstår nu ett drygt arbete. Det gäller inte bara att packa upp alla kartongerna. Plattorna ska lagras någonstans i bostaden – som också tjänar som arbetsplats för företaget – kategoriseras och göras möjliga att köpa från bolaget.

Kristiansson säljer inte bara nya och gamla representanter för 70- och 80-tals- proggen. På sin hemsida berättar företaget också om att man gärna köper cd- och vinylsamlingar. Informationen som sannolikt ledde fram till den rekordlika retursändningen blev en realitet.

Mängden plattor har gjort att fyra personer tillbringat större delen av helgen med att packa upp packa upp kartonger fyllda med musik. Bland annat hittades en riktig raritet – en samlingsbox med Black Sabbath från år 2000 – tryckt i 1 000 exemplar. Plattan kallas populärt för Korset och var slutsåld redan innan den gavs ut.

– Den behöll jag själv, myser Johnny Kristiansson

Julafton varje dag

Fortfarande återstår mer än hälften av kartongerna och återvinningscentralerna i omgivningarna kan sannolikt räknar med fler besök av representanter för postorderföretaget. För Svensson och Kristiansson är varje dag numera lite av en julafton.

– Ja, det är det. Det är ju inte heller någon dussinmusik. Det är nästan bara ovanliga pressningar och omslag. Det är mycket japanska utgåvor. Tobias betalade nyligen 750 spänn för en platta med tyska 2066 & Then. Vi har redan packat upp två sådana exemplar i kartongerna från Rui, säger Kristiansson och skrattar.

Record Heaven betalar nu en överenskommen summa varje månad till den förre detta musiksamlaren i Portugal. Någon förlustaffär tror dock inte ägaren till postorderföretaget inte på.

Gänget bakom Skivarpsbolaget har dessutom påbörjat en film om hur det hela gick till när den gigantiska skivsamlingen landade på gården framför huset i Skivarp. Avsnitt ett ligger redan ute på Youtube för allmän beskådan.

”Det är självklart kul att Rui Dias väljer att sälja sin samling till mig. Samtidigt är det tråkigt att en man med ett sådant musikintresse ger upp allt. Vi är ju inte så många kvar.”

Johnny Kristiansson har blandade känslor inför den gigantiska retursändningen.