Skolan laddar för helgens stora kosläpp – räknar med 10 000 besökare

Skurup Artikeln publicerades

Att bönderna varje år släpper ut sina kor på grönbete har på många håll blivit en folkfest. På Nils Holgerssongymnasiet är nu elever och personal redo att ta emot de 10 000 besökare som beräknas komma på lördag.

Festligheterna kring det årliga kosläppet har vuxit enormt genom åren. I fjor gjordes ett försök att sprida ut besökarna med hjälp av två olika kosläpp, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Det konceptet körs även i år.

– Vi försöker tänka till och göra det så smidigt som möjligt. Det är svårt att få en jämn spridning på besökarna, men vi jobbar hela tiden för att förbättra, säger Jörgen Hagefjord som är intendent på skolan.

Korna släpps i två omgångar på lördag den 21 april, klockan 11 och klockan 14. Gården är öppen mellan klockan 9.30 och 16.

Under dagen visar skolan också upp sina gymnasieprogram inom bygg och anläggning, fordon och transport, naturbruk och gymnasiesärskolan.

Foto: Mark Hanlon

Det finns möjlighet att hälsa på de mindre djuren i smådjursstallet, kanske klappa de busiga getterna eller träffa kaninungarna. Den som vill kan även prova på ponnyridning, traktoråkning eller testa någon av skolans maskiner.

– Vi har fler fikaplatser än tidigare för att undvika allt för långa köer. 8 000 korvar av alla de slag är hämtade, så vi är beredda, säger Jörgen Hagefjord.

När det gäller parkeringen vill han uppmana folk att försöka samåka om det är möjligt. Eller kanske rent av promenera.

– Det kommer att bli trångt och mycket folk. Sen är det viktigt att besökarna ställer sig på anvisade parkeringar. Det är inte långt att gå därifrån och det finns folk som dirigerar trafiken.