Slimminge kyrka har fått ny lyster

Skurup Artikeln publicerades

Högst uppe i Slimminge står nu kyrkan nykalkad och grann. Den skiner vit och syns på långt håll.

Kyrkorådets ordförande Ingrid Persson skiner i kapp med kyrkan. Hon är nöjd med resultatet.

– Det är extra roligt att kyrkan blivit så vacker eftersom den fyller 200 år den fjärde advent i år, berättar Ingrid Persson. Det har förstås funnits en kyrka här tidigare med den nuvarande är 200 år gammal.

Villie församling kommer förstås att fira sin kyrka lite extra i år.

Egentligen skulle kyrkan kalkats för länge sedan, men det har saknats pengar. I år kunde man dock avsätta 400 000 kronor till kalkningen. – Senast kyrkan kalkades var 1989, säger Ingrid Persson. Det ska egentligen bara gå sju till tio år mellan varje gång. Nu hade vi dock pengar.

Trots att det dröjt har putsen på väggarna klarat sig bra och inga extra lagningsarbeten har behövts göras.

– Det är viktigt att kyrkornas yttre är i gott skick, menar Ingrid Persson. I framtiden kommer den yttre påverkan på dem att bli ännu större förmodligen.

Arbetet har tagit tre veckor och utförts av Bröderna Nilssons måleri från Tomelilla. Företaget har specialiserat sig på kyrkor och far runt i hela Skåne.

Både utvändigt och invändigt fräschar Bröderna Nilsson upp helgedomarna. De gör även plåtarbeten och murar också om det behövs. Nu far man vidare till Bjärred för att sedan fortsätta med kyrkan i Harlösa.

Tidigare var även sockeln vitkalkad. Denna gången gjorde man lite annorlunda med ett lyckat resultat.

Skymmande buskar höggs ned och sockeln fick en gråblå färg som bryter elegant mot kyrkans vita färg.

– Det blev bra och nu lyfts kyrkan fram ännu mer, säger Ingrid Persson. I framtiden ska vi hålla ned buskarna eller ersätta dem med lägre växter.

Villie församling har fem kyrkor att underhålla. – Det är meningen att vi ska gå över samtliga kyrkor, säger Ingrid Persson. Det kostar mycket att underhålla kyrkor.

Förra året började församlingen med Katslösa kyrka. Och nu håller man på med en stor renovering av kyrkan i Örsjö invändigt. Där ska man även kalka kyrkan.

– Renoveringen av kyrkan i Örsjö kommer att kosta omkring tre miljoner kronor, säger Ingrid Persson.

När man är klar med Örsjö går församlingen vidare och fräschar upp kyrkorna i Solberga och Villie.Gert Ljungqvist

0411-55 79 06

gert.ljungqvist@allehandasyd.se