Sockerbruket stod i lågor hela natten

Skivarp Artikeln publicerades
Skivarps gamla sockerbruk utsattes för sin tredje brand under natten till torsdag och den här gången totalförstördes byggnaden. Branden spred sig okontrollerat och allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus för att inte utsättas för giftig brandrök. Det är ännu oklart vad som orsakade branden, men polisen har rubricerat den som mordbrand.
Foto:Dick Örnå
Skivarps gamla sockerbruk utsattes för sin tredje brand under natten till torsdag och den här gången totalförstördes byggnaden. Branden spred sig okontrollerat och allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus för att inte utsättas för giftig brandrök. Det är ännu oklart vad som orsakade branden, men polisen har rubricerat den som mordbrand.

Klockan 01 natten till torsdag kom larmet. Ännu en gång hade det börjat brinna i det gamla sockerbruket i Skivarp och räddningstjänsten kämpade förgäves hela natten för att släcka branden.

Det är fortfarande oklart vad som gjorde att branden startade i det nedlagda sockerbruket natten till torsdag. Räddningstjänsten ryckte ut med flera av sina styrkor från Skurup, Snårestad, Trelleborg, Klagstorp och Vellinge.

Men väl på plats hindrades brandmännen från att gå in på grund av rasrisken.

– När vi åkte dit visste vi att det brann i en byggnad och när vi kom fram visade det sig att bärigheten inte var så god och vi kunde inte gå in. Branden bröt sig igenom taket och spred sig extremt snabbt. Efter en timme var det ett inferno, sa räddningsledare Marco De Pedis som ledde nattens släckningsarbete till YA tidigt på torsdagsmorgonen.

Polisen spärrade av området direkt under natten och Skivarpsborna uppmanades att hålla sig inomhus med stängda dörrar och fönster för att inte utsättas för den giftiga brandröken som kom från halmlagret. Vittnen beskriver att röken fyllde hela byn vid ett tillfälle under natten.

Så småningom förändrades vindförhållandena och varningen hävdes under torsdag morgon. Då låg räddningstjänstens fokus på att hindra branden från att växa sig större.

– Vi låter det brinna ut på grund av rasrisken och håller koll på att det inte sprider sig. Det viktiga är att det inte sprider sig till halmbalarna och den bakomliggande byggnaden. Vi har bevakning och en sektor som står redo med vattenslangar. Om det skulle börja blåsa åt ett annat håll förändras förutsättningarna rätt rejält, berättar räddningsledare Magnus Strid som tog över under morgonen.

Han understryker att det är viktigt att privatpersoner inte går innanför polisens avspärrningar.

– Vi vet inte exakt vad som finns därinne och den största risken just nu är att allt kan rasa ihop.

Än har de ett långt arbete framför sig och Magnus Strid vill inte spekulera i hur branden kan ha startat.

– Det kan vara vad som helst som orsakat branden, alltifrån ett elfel till att någon satt eld på byggnaden, säger han.

På fredagseftermiddagen var läget enligt honom i stort sett oförändrat. Räddningstjänsten spred ut de glödande halmbalarna på marken för att lättare kunna släcka dem och det gjorde att rök spred sig ända till centrala Skurup.

– Det kan ryka rätt mycket precis när vi gör det, förklarar Magnus Strid.

Det finns ännu inga konkreta bevis för att branden skulle vara anlagd, men polisen har ändå rubricerat den som mordbrand.

– Det är en rejäl brand på ett stort område och ett stort värde som går till spillo, det är med hänsyn till det som vi rubricerat den som mordbrand, säger Hasse Persson på Ystadpolisen.

Polisen kommer dock inte att genomföra någon brottplatsundersökning.

– Det är inte meningsfullt. Man måste fråga sig hur realistiskt det är och vad man kan tänkas hitta. Det är över ett hektar och massor av halm som brunnit, så jag bedömer att man inte kommer kunna hitta något. Det är jättesvårt att utreda bränder, förklarar Hasse Persson och tillägger:

– Men skulle något intressant dyka upp, utreder vi givetvis det.

Sockerbruket har utsatts för två misstänkt anlagda bränder tidigare, under 2011 och nu senast på valborgsmässoafton i år. Men Hasse Persson är försiktig med att dra några paralleller.

– Jag kan inte dra några sådana slutsatser, för jag är inte tillräckligt insatt i detaljerna kring den andra branden och i första hand är det den här branden vi ska utreda.

Närmast kommer polisen att hålla förhör för att kartlägga aktiviteten kring sockerbruksområdet.

– Vad är det för typ av verksamhet där och vilka rör sig i området? Det vet vi inte riktigt och det är sådana frågor vi måste ställa för att bilda oss en uppfattning. Det är inte bara närboende som kan ha uppgifter, utan även personer som bara råkat vistas i närheten, säger Hasse Persson.