Stark kritik mot valet av Esbjörnsson som ny vd

Skurup Artikeln publicerades
Pierre Esbjörnsson.
Foto:Ystads Allehanda
Pierre Esbjörnsson.

"Svågerpolitik", "politiskt inkorrekt" och "rent vansinne". Så beskrivs från politiskt håll beslutet att anställa tidigare kommunalrådet Pierre Esbjörnsson (S) som vd i Skurupshem AB.

Ledamoten Ann-Helen Nilsson (C), liksom Jimmy Nilsson (SD), valde under det senaste styrelsesammanträdet i Skurupshem AB att reservera sig mot beslutet att inleda förhandlingar med Esbjörnsson inför en stundande anställning. Det hon framför allt vänder sig emot är hur själva rekryteringsprocessen gått till.

– Man borde ha gjort en officiell sökning efter kandidater inom vd-sfären och bland personer med erfarenhet från fastighetsbranschen. Men så har inte skett. Det är varken speciellt snyggt eller politiskt korrekt att hantera det så här, säger hon och pekar på broderskap och dolda politiska överenskommelser som bakomliggande anledningar till att Esbjörnsson, utan någon som helst konkurrens, tilldelas tjänsten.

– I styrelsepresidiet sitter två socialdemokrater och en moderat som nu ska dra upp villkoren med Pierre. Och detta utan att han genomgått några som helst vd-tester inför anställningen. Det är politiskt broderskap som styr, säger hon.

Lars Nyström (SD) är inne på samma linje och pekar på ett uppenbart samarbete mellan socialdemokrater och moderater, som i förlängningen nu lett fram till Esbjörnssons anställningserbjudande.

– De håller varandra bakom ryggen och kniper alla platser de kan komma åt. Nu går de dessutom in på tjänstemannasidan. Den kvarvarande oppositionen stängs ute på alla plan. Det är rent vansinne. Folk undrar vad tusan vi i Skurups sysslar med, säger han.

Även Nyström ser kritiskt på att inga andra kandidater varit aktuella för vd-posten.

– En sådan här tjänst ska utannonseras och därefter ska den mest lämpade väljas ut. Allt annat är otänkbart. Om man gjort så, och kommit fram till att Pierre faktiskt är det bästa alternativet, då hade det varit okej, menar han.

Roland Hansson, socialdemokrat och ordförande i Skurupshems styrelse, ställer sig frågande till kritiken.

– Jag har försökt se till bolagets bästa och anser att vi lyckats hitta en mycket bra lösning. Men jag är inte förvånad över att det finns politiker som vill dra det på den här låga nivån, säger han.

Sökte Pierre tjänsten, eller kontaktades han av styrelsen?

– Vi ställde frågan om han var intresserad och efter att ha funderat ett tag svarade han ja. Därefter bjöds han in till styrelsemötet i mars månad, där övriga ledamöter fick möjlighet att ställa frågor till honom. Jag vet att det genomfördes reservationer angående processen och att man ansåg att han skulle genomgå vd-tester. Men jag, eller rättare sagt majoriteten, anser inte att det behövs. Ingen kan säga att Pierre inte är kompetent.

Kan du förstå kritiken mot att en socialdemokrat, helt utan konkurrens, får ett toppjobb i ett kommunalt bolag där både styrelseordföranden och förste vice ordförande är hemmahörande i samma parti?

– Nej, inte alls. Jag tar ingen som helst hänsyn till att vi är partikamrater. Och hade han inte varit socialdemokrat hade ingen haft något negativt att säga om detta, det är jag övertygad om. Som vd har han ingen partifärg. Sådant har vi väl aldrig brytt oss om på den posten tidigare.

Enligt Roland Hansson ska Esbjörnsson inför tillträdet på posten den 1 april ha lämnat samtliga politiska uppdrag inom kommunen. Det innebär att han även avsäger sig sin plats som ledamot i kommunfullmäktige.

– Han har varit mycket tydlig med detta, att han nu lämnar politiken och blir tjänsteman. Jag kan inte på något sätt se att hans politiska bakgrund skulle kunna innebära någon typ av problem.

Det formella beslutet att anställa Esbjörnsson förväntas tas på nästa styrelsesammanträde den 23 mars.