Tablettmissbruket går nedåt i åldrarna

Skurup Artikeln publicerades

Tablettmissbruket kryper ner i åldrarna. Innedrogen Tramadol som blev en fluga i Malmö för tio år sen dyker nu allt oftare upp även i Skurup.

Både fältare och polis är oroade över utvecklingen.

Foto: Tullverket

De unga droganvändarna ser gärna fördelarna med ett narkotikaklassat läkemedel som Tramadol.

Det är lätt att beställa på nätet, det är relativt billigt, det ger ett lugnande behagligt lyckorus och man går dessutom ner i vikt.

Men fältsekreterare Hilde Pettersson är noga med att poängtera att det är så kallade upplevda fördelar.

– Men de glömmer nackdelarna. Tramadol är mycket beroendeframkallande och den som tar det regelbundet blir förstoppad. När ruset går ur kroppen är det som en avtändning på heroin och då kan man istället få förfärliga diarréer, säger Hilde Pettersson.

En av de riktigt stora farorna med drogen är risken för kampanfall av samma typ som en epileptiker får. Anfallen drabbar den som råkar överdosera och kan ge hjärnskador.

”Den är att jämföra med heroin och morfin”

Att Tramadol är enkelt att få tag på oroar de som arbetar med unga i Skurup.

– Vi har själva sett att det finns många hemsidor på nätet, där det är inte speciellt dyrt och där det kommer hem i brevlådan i ett litet paket. Men man vet inte vad det är man får hem, speciellt inte om man beställer från Asien, säger Hilde Pettersson.

Owe Rindstrand är drogförebyggande samordnare i Skurups kommun och berättar att de skånska kommunerna i samarbete med länsstyrelsen tagit fram en informationsbroschyr om just tramadol.

– Tramadol är ett relativt nytt fenomen, som blivit stort i och med internethandeln. Det är en tungt beroendeframkallande drog. Man kan lätt tro att den är ett hjälpmedel mot allt, man blir både glad och lugn. Men den är att jämföra med heroin och morfin, säger Owe Rindstrand.

Foto: Adel Hana

I broschyren, som finns att ladda ner på kommunens hemsida, kan den som vill läsa om hur man som förälder eller vän kan vara mer uppmärksam på tablettmissbruk och hur man ska agera om man misstänker att ens barn eller kompis använder Tramadol.

– Det gäller att vara uppmärksam. Det är svårt att förstå, den lilla tabletten ser ju inte så farlig ut, säger Owe Rindstrand.

Tidigare användes Tramadol ofta som ett komplement för personer som redan bar på någon typ av missbruk, nu går fler och fler unga direkt på tabletterna.

– De förstår inte att de är på väg in i ett beroende, säger Owe Rindstrand.

Hur många unga som använder drogen i Skurup kan han inte svara på, bara att det sprider sig ner i åldrarna.

Kommunpolis Sara Schön kan konstatera att de allt oftare påträffar narkotikaklassade tabletter hos unga, även om det fortfarande handlar om relativt få ungdomar.

– Om det är Tramadol är svårt för oss att avgöra. Men har du inte recept på tabletterna får du inte använda dem.

I Skurup har det också blivit mer vanligt att unga kombinerar cannabis med tablettmissbruk.

– Det vi hör är att tabletterna är lätta att köpa på nätet och väldigt billiga, säger Sara Schön.