Trädgården görs fin efter vintervilan

Svaneholm Artikeln publicerades
Skurup-Söderslätts trädgårdsförening bjöd in till årlig vårstädning i Svaneholm. Inger Olsson var en av dem som slet i rabatterna.
Foto:Mark Hanlon
Skurup-Söderslätts trädgårdsförening bjöd in till årlig vårstädning i Svaneholm. Inger Olsson var en av dem som slet i rabatterna.

Varje år besöks trädgården vid trädgårdsmästarbostaden i Svaneholm av runt 5 000 personer.

I helgen höll Skurup-Söderslätts trädgårdsförening sin stora vårstädning inför den blomstrande högsäsongen.

Det vackra vårvädret inbjöd till utomhusvistelse vid Svaneholm på söndagen. Många passade på att med eller utan sällskap av hund ta en promenad eller löptur runt sjön. Vid den gamla trädgårdsmästarbostaden var det däremot arbetsbyxor och handskar som gällde.

På söndagarna samlas medlemmar från Skurup-Söderslätts trädgårdsförening för att fixa i trädgården som man ansvarar för och i helgen var det dags för den stora vårstädningen inför påsk.

Ett femtontal medlemmar slöt upp och hjälptes åt med att rensa i rabatterna, ställa fram utemöblerna och putsa lusthusets fönster.

– Trädgården är fri att användas och vi har mycket besök under högsäsongen, berättar Fritz Göran Feldt, som sitter i styrelsen och har varit med sedan föreningen bildades 2001.

– Många vill slå sig ner här och fika efter att ha gått en runda runt sjön. Förra helgen var det till och med kö till lusthuset och folk fick sitta i skift.

Varje vecka under den mest intensiva delen av året besöks trädgården av drygt hundra personer från olika föreningar. Därtill kommer alla turister och besökarantalet når mellan 4 500 och 5 000 personer per år.

När föreningen tog över ansvaret för det område som numera är en lummig och artrik trädgård fanns det inte mycket till växtlighet utöver vildvuxna träd. Marken var sumpig och det krävdes dränering och 120 ton matjord och 140 ton sten innan planteringen kunde börja.

– Men eftersom trädgården ligger så lågt är det alltid fukta i marken och vi behöver aldrig vattna rabatterna på sommaren, säger Fritz Göran Feldt.

Nu utvecklas trädgården hela tiden. Det finns perennrabatter i olika färgteman, en kryddträdgård och rosenrabatt. I fjor kunde föreningen med hjälp av pengar från Skurups sparbank plantera flera nya träd och nästa projekt som väntar är en rabatt som går i vitt.

– Den kommer bland annat ha ett snödroppsträd som vi bygger upp resten av rabatten runt, berättar föreningens ordförande Lise-Lotte Pierce.

– Det blir det lite lökväxter av olika sorter, vit ros och vita riddarsporrar, fortsätter hon.

Merparten av växterna i trädgården är sådana som medlemmarna själva har donerat. Sorterna sprids sedan vidare när föreningen anordnar årets stora evenemang; den kombinerade växtmarknaden och trädgårdsloppisen som äger rum den 6 juni.

Än så länge är det vårens tidiga lökväxter och vitsipporna som blommar i backen intill. Men den stora magnolian har redan börjat knoppa och det dröjer inte länge innan trädgården vid Svaneholm står i full blom.

– Det händer mycket på en månad och snart fullständigt exploderar det, säger Fritz Göran Feldt. Det är då man får belöningen för allt slit.

Fakta

En trädgård på historisk mark

Trädgården ligger intill slottets tidigare trädgårdsmästarbostad, vari Skurup-Söderslätts trädgårdsförening nu disponerar ett par rum.

Här bodde slottets trädgårdsmästare fram till 1963, då den sista flyttade ut.

Föreningen har i dag runt 200 medlemmar.

Visa mer...